Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fajčenie marihuany v mladom veku môže spôsobiť tieto vážne ZMENY vo vašom tele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GUELPH - Nová štúdia vedcov z Katedry ľudského zdravia a výživových vied z univerzity v kanadskom Guelphe naznačili potenciálnu súvislosť medzi užívaním kanabisu a rizikom rozvoja srdcovocievnych chorôb. Ide o jeden z prvých výskumov zameraných na rizikové faktory vzniku kardiovaskulárnych ochorení po fajčení marihuany.

Kanabis, ktorý pochádza z listov a pukov konope, patrí k najrozšírenejším drogám na svete. Fakt, že fajčenie týchto cigariet má škodlivé účinky na kardiovaskulárne zdravie, je známy, ale žiadny doterajší výskum nebol zameraný na zistenie súvislostí medzi užívaním marihuany a srdcovocievnymi ochoreniami. Christian Cheung z Katedry ľudského zdravia a výživových vied spolu so svojimi kolegami realizoval výskum, v rámci ktorého pozorovali 35 osôb vo veku 19 až 30 rokov rozdelených do dvoch skupín. Prvú tvorilo 18 fajčiarov kanabisu, druhú 17 mladých ľudí, ktorí ho neužívali. Vedci monitorovali ultrazvukom ich srdce a tepny, aby vyhodnotili akékoľvek zmeny arteriálnej funkcie a schopnosti artérií primerane sa rozširovať kvôli prietoku krvi. 

Fajčenie marihuany v mladom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Rana pre tých, ktorí obhajujú užívanie marihuany: Zabudnite na jej údajné blahodarné účinky!

V záverečnej správe publikovanej v časopise Journal of Applied Physiology uvádzajú, že prvá skupina pozorovaných mala celkovo tuhšie tepny a zníženú funkciu srdca v porovnaní s druhou skupinou. Výskumníkov však prekvapilo, že v skupine užívateľov kanabisu nezaznamenali zmenu dilatácie tepien, pričom u fajčiarov tabaku ide o bežný jav. "Silní a dlhodobí fajčiari vykazujú zníženú vaskulárnu funkciu, ale toto nemusí platiť pre mladých fajčiarov. Zatiaľ nevieme, prečo nebola u fajčiarov kanabisu zaznamenaná takáto zmena," uviedol Cheung. 

Fajčenie marihuany v mladom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdia však poukázala na možnosť prítomnosti zmien v arteriálnej stuhnutosti a srdcových funkciách, ktoré môžu určovať vývoj kardiovaskulárnych chorôb v pokročilejšom veku. V tomto smere by mal byť vykonaný ďalší a podrobnejší výskum s väčšou a rozmanitejšou skupinou pozorovaných s cieľom posúdiť, či tieto zmeny skutočne súvisia s užívaním marihuany. Model tejto štúdie totiž nedokáže presne definovať príčinnú súvislosť. "Toto sú nové a pozoruhodné údaje, ktoré naznačujú, že ešte skôr, ako sa vyskytnú zjavné príznaky kardiovaskulárnych chorôb, môžu nastať v tele náznaky zmenenej fyziologickej funkcie. Náš výskum zároveň otvoril cestu tým ďalším na pochopenie priamych účinkov konzumácie kanabisu a jej súvislostí s bežnými stresormi každodenného života, akými je napríklad cvičenie," dodal spoluautor štúdie Jamie Burr. 

Viac o téme: MarihuanaKanabisKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu