Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci z Oxfordu odhalili pozoruhodný jav, ku ktorému došlo nad Tichým oceánom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OXFORD - Vedci z Univerzity v Oxforde zdokumentovali pozoruhodný prírodný jav, ku ktorému došlo pred zhruba dvomi rokmi nad Tichým oceánom. Vtedy totiž klesla teplota nad touto oblasťou na extrémnu úroveň a posunula hranice hodnôt, ktoré je schopná zaregistrovať súčasná technika.

Družice obiehajúce okolo Zeme sa už dlhodobo používajú na skúmanie meteorologických procesov. Satelit NOAA-20 takto zaznamenal 29. decembra 2018 teplotu -111 stupňov Celzia, ktorá bola nameraná počas silnej búrky nad juhozápadnou časťou Tichého oceánu približne 400 kilometrov od ostrova Nauru. Vedci z Oxfordskej univerzity vo svojom výskume uviedli, že k prudkému zníženiu teploty došlo po preniknutí silnej búrky do stratosféry, keď vrcholy mrakov dosiahli nadmorskú výšku viac ako 20,5 kilometra a došlo k extrémnemu ochladeniu ich hrotov. Autor štúdie zverejnenej v časopise Geophysical Research Letters Simon Proud skonštatoval, že "teplota zaznamenaná počas tejto búrky posúva hranice, ktoré sú schopné zmerať súčasné satelitné snímače"

Vedci z Oxfordu odhalili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Znepokojujúco vyznieva fakt, že vedci v ostatných rokoch zaznamenali viac superchladných búrok. Zatiaľ však nedokážu presne definovať, čo spôsobuje tento narastajúci  trend. "Zistili sme, že za tri roky došlo k extrémnemu ochladeniu častejšie ako za posledných trinásť rokov. Je to dôležité zistenie, pretože búrky s chladnejšími mrakmi sú pre ľudí nebezpečnejšie. Vzniká počas nich krupobitie, silný vietor a väčšie množstvo bleskov," doplnil Proud. Podľa neho teraz musia odborníci zistiť, či je tento nárast spôsobený meniacou sa klímou, alebo či ide o dôsledok poveternostných podmienok podporujúcich vznik extrémnych búrok v posledných rokoch.

Viac o téme: TeplotaBúrkaMeteorogický jav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu