Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Klimatológ varuje! Extrémna zmena počasia na Slovensku, horúčavy ako v Taliansku či Turecku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa oteplilo o dva stupne. Priemerná ročná teplota sa na SR podobá klimatickým podmienkam v Stredomorí v minulom storočí. Na vedecko-náučnej konferencii ku Dňu Zeme to uviedol klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Jozef Pecho. Konferenciu organizoval envirorezort.

Oteplenie na Slovensku bude v dôsledku klimatickej zmeny pokračovať, predpovedá Pecho. Bude treba počítať s oteplením o 3,5 až 7,5 stupňa. "Prinesie to rad extrémneho počasia," podotkol. Bude to znamenať, že územie Slovenska sa klimaticky "presunie" do oblasti južného Balkánu a Stredomoria. "Pokiaľ klimatické otepľovanie bude pokračovať ďalej, tak sa v nasledujúcich dekádach dlhodobo priblížime k priemernej ročnej teplote 13 stupňov," hovorí Pecho. Doplnil, že to sú už klimatické podmienky severného až stredného Talianska. V extrémne teplých rokoch to môže byť na úrovni južného Turecka. "Naše deti zažijú veľmi odlišnú klímu, ktorá bude pre nás veľmi kritická," myslí si.

Pecho skonštatoval, že Slovensko nemalo už pár rokov výrazne studený rok, narastajú aj problémy so suchom. To prichádza častejšie, rýchlejšie a ľudia s ním majú problém v bežnom živote. "Často sa hovorí, že my mladá generácia za nič nemôžeme, že je to odkaz našich otcov. Nie je to tak celkom pravda. Už naša generácia má veľkú vinu a spolupodielnosť na tomto probléme," tvrdí klimatológ.

V dôsledku zmeny klímy sa na SR posúva vegetačné obdobie rastlín a začína oveľa skôr. Aprílové a májové mrazy tak ohrozujú poľnohospodársku produkciu. Farmárov a poľnohospodárov tak ohrozujú aj duplicitné roky sucha či povodní. Slovensko je podľa Pecha hydrologickou veľmocou, ale v budúcnosti to nemusí byť samozrejmosťou a veľká časť krajiny môže mať s vodou problém. "Tým, že globálne otepľovanie akceleruje sa nám uzatvára možné časové okno problému," uviedol Pecho. S riešeniami by štáty nemali "otáľať a prešľapovať na mieste".

Zníženie emisií skleníkových plynov vidí Pecho v rýchlom a okamžitom zákaze využívania fosílnych palív, a to predovšetkým uhlia. "Je to najkoncentrovanejší zdroj uhlíka, ktorý využívame ešte stále vo veľkom množstve energetických zdrojov," vysvetlil. Ďalšími palivami, o ktorých rozmýšľa aj Európska únia sú napríklad zemný plyn či vodík. Avšak Pecho upozorňuje, že nahradiť jeden zdroj uhlíka iným, nie je riešením.

Viac o téme: TeplotaKlimatológTalianskoTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu