Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pôvod KORONAVÍRUSU: Ekológ Peter vraj vie, kde sa celá pandémia začala

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

ŽENEVA - Člen vyšetrovacej komisie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá skúma pôvod SARS-CoV-2, sa domnieva, že jeho "domovom" sú farmy na chov divokých zvierat v južnej Číne. Podľa jeho slov vytvorili tieto poľnohospodárske spoločnosti ideálne podmienky na šírenie vírusu.

Ekológ Peter Daszak pôsobil v delegácii WHO, keď sa zaoberala pôvodom nového koronavírusu. Jej vyšetrovanie podľa neho prinieslo dôkazy o tom, že SARS-CoV-2 sa začal šíriť z fariem špecializujúcich sa na chov divokých zvierat, ktoré zásobujú trh vo Wu-chane. Presvedčený je aj o tom, že práve na týchto miestach treba hľadať kľúč k riešeniu hádanky, ako sa vírus dostal na človeka. 

Pôvod KORONAVÍRUSU: Ekológ Peter
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Všeobecne sa predpokladá, že pochádza od netopierov. Prvé prípady ochorenia COVID-19 však boli zaznamenané vo vnútrozemí vo Wu-chane, čiže v oblasti veľmi vzdialenej od vidieckych jaskýň, kde žijú tieto živočíchy. Práve to nastolilo viaceré otázky, ako mohol vírus s najpravdepodobnejším pôvodom u divých netopierov z juhu skončiť v mestskom prostredí uprostred krajiny. Podľa Daszaka môžu byť chýbajúcim článkom práve farmy umiestnené na juhu. "Čína týmto spôsobom podporovala ekonomiku vidieckeho obyvateľstva. Farmy chovajú v zajatí exotické zvieratá ako cibetky, dikobrazy, šupinavce, psíky medvedíkovité alebo bambusové krysy," uviedol v rozhovore pre spravodajský portál NPR

Pôvod KORONAVÍRUSU: Ekológ Peter
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Netopiere pravdepodobne preniesli vírus na niektoré z týchto zvierat, pretože mnohé z nich, napríklad cibetkorodé alebo šupinavce, prenášajú koronavírusy. Tieto infikované tvory mohli byť neskôr transportované na trh do veľkých miest. Údajne aj samotná Čína pripúšťa túto možnosť, preto boli do februára 2020 uzatvorené všetky farmy na juhu krajiny. Daszak sa domnieva, že táto akcia iba potvrdila obavy, že vírus sa začal šíriť práve odtiaľ.  

Viac o téme: NetopierFarmaČínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu