Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Británia varovala EÚ pred zákazom vývozu vakcíny od AstraZenecy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Janos Vajda/MTI via AP)

LONDÝN - Británia varovala v nedeľu Európsku úniu pred prípadným zákazom vývozu vakcíny od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca. Podľa Londýna by bol takýto krok kontraproduktívny a poškodil by povesť celého eurobloku, informovala agentúra AFP. 

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pohrozila v sobotu AstraZenece zákazom vývozu jej vakcíny z eurobloku, ak nebude dodržiavať dohodnuté množstvo dodávok. Spoločnosti vyčíta, že v prvom štvrťroku dodala do EÚ iba 30 percent z dohodnutého množstva 90 miliónov dávok vakcíny.

Britský minister obrany Ben Wallace reagoval v nedeľu na Leyenovej vyjadrenie slovami, že celý "svet sleduje" ako bude Európska únia riešiť problém meškania dodávok vakcín. Ak sa podľa neho rozhodne namiesto spolupráce "stavať múry" a vyhrocovať napätie, poškodí tým svojich vlastných občanov aj obyvateľov iných krajín, a výrazne aj svoju vlastnú reputáciu ako zoskupenia, ktoré rešpektuje princípy právneho štátu, dohodnuté kontrakty a záväzky. 

"Bolo by to kontraproduktívne, pretože v otázke výroby vakcín je potrebná spolupráca... Pre EÚ by to znamenalo také narušenie povesti, ktoré by sa dalo v krátkodobom horizonte len veľmi ťažko napraviť," povedal Wallace pre televíziu Sky News.

Ak by EÚ skutočne zaviedla zákaz, ktorým pohrozila Leyenová, oslabila by aj perspektívu dostatočného prísunu vakcín do svojich členských krajín, aj do mnohých ďalších štátov po celom svete, uviedol britský minister. AstraZeneca zdôvodnila meškanie dodávok výrobnými problémami vo svojich prevádzkach v EÚ. Predstavitelia eurobloku však oponujú, že firma dokázala splniť všetky svoje záväzky voči Británii.

V Spojenom kráľovstve pritom očkovacia kampaň prebieha oveľa rýchlejšie ako v kontinentálnej Európe. Brusel tvrdí, že Londýn v očkovaní postupuje takým rýchlym tepom aj preto, že firme AstraZeneca fakticky zakázal vyvážať vakcínu, čo však vláda premiéra Borisa Johnsona dôrazne poprela.

Viac o téme: VarovanieVývozVeľká BritániaKoronavírusCOVID-19AstraZenecaEÚ zákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu