Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biológ varuje pred supervírusom, pred ktorým ľudstvo neochráni ani očkovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANAUS - Mutácie nového koronavírusu sa šíria už prakticky na celom svete. Biológ Lucas Ferrante z Národného inštitútu pre výskum Amazónie (INPA) varuje pred nástupom tretej vlny pandémie, ktorá podľa neho vypukne v Brazílii. Má byť ešte smrteľnejšou než tá druhá.

Práve Ferrante predpovedal druhú vlnu pandémie koronavírusu v auguste 2020. Najnovšie varuje už pred treťou vlnou, ktorá prepukne v lete a jej ohniskom sa má stať Manaus - hlavné mesto provincie Amazon. Podľa jeho slov zažije Manaus tretiu vlnu s prevažujúcim variantom P1 v júni a rozšíri sa do ďalších lokalít, ako napríklad Curitiba. "V mnohých brazílskych mestách máme britskú verziu, ale predpokladám, že tentokrát bude prevažovať mutácia P1. Už teraz sa stretávame s prípadmi infikovaných súčasne dvoma variantmi vírusu - britským a brazílskym," vysvetľuje biológ v rozhovore pre denník Der Spiegel. 

Biológ varuje pred supervírusom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Vedci objavili v USA nový variant KORONAVÍRUSU s hrozivou mutáciou

Ten vyjadril obavy nad tým, že ďalšími mutáciami a krížením vírusov vznikne nový supervírus, ktorý bude odolný voči súčasným vakcínam. Ferrante upozornil, že šanca na vývoj novej mutácie rezistentnej voči očkovaniu je obzvlášť vysoká, pretože je očkovaná iba malá časť svetovej populácie. Tento variant tak môže opätovne infikovať ľudí, ktorí už boli zaočkovaní proti COVID-19 a vyzval preto kompetentných, aby zintenzívnili očkovacie kampane, pretože je to jediný spôsob, ako zabrániť katastrofe. "Ak je zaočkovaná iba veľmi malá časť populácie ako v Brazílii a súčasne tu nie sú zavedené žiadne obmedzenia, tak pravdepodobnosť, že sa vyvinie mutácia odolná voči očkovaniu, veľmi narastá. Tento variant môže znovu infikovať ľudí, ktorí boli očkovaní. Rýchla a komplexná vakcinácia je preto jedinou šancou na zastavenie vírusu." 

Biológ varuje pred supervírusom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ferrante kritizoval aj EÚ a za fiasko označil dodávky vakcín aj ich podávanie. Zároveň však poznamenal, že nemá zmysel očkovať európsku populáciu, ak sa v iných častiach sveta tvoria mutácie rezistentné na vakcíny. Podľa jeho slov "Európania myslia príliš národne, čo je krátkozraké, pretože národné stratégie neposkytujú dlhodobé riešenia a globálnu pandémiu je možné zastaviť iba na globálnej úrovni". Biológ preto poukazuje na potrebu zvýšenej celosvetovej výroby vakcín a apeluje na to, aby boli dávky rozdelené spravodlivo a rozumne. Vo svojich vyhláseniach nezabudol adresovať drsnú kritiku brazílskemu prezidentovi Jairovi Bolsonarovi a vyzval EÚ a USA, aby vyvinuli väčší tlak na jeho vládu. "Naša hlava štátu ohrozuje nielen svojich krajanov, ale všetkých na celom svete. Brazília prilieva olej do ohňa tejto pandémie. Ak medzinárodné spoločenstvo neurobí nič, tak narastá riziko, že všetko úsilie v boji proti pandémii bude márne," dodal. 

Viac o téme: OčkovanieMutáciaBrazíliaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu