Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bill Gates prezradil, ako sa dá zachrániť naša planéta: Je nutné urobiť tento KROK!

Bill Gates Zobraziť galériu (3)
Bill Gates (Zdroj: profimedia.sk)

CAMBRIDGE - Bill Gates v nedávnom rozhovore naznačil, že obyvatelia niektorých krajín by mali prejsť na syntetické hovädzie mäso, aby zachránili našu planétu. Podľa neho sa tak možno zmení dopyt po mäse. Poznamenáva ale, že tento plán nebude možné realizovať všade.

PREDPOVEĎ Billa Gatesa z roku 1999 ohromila svet: Je až šokujúco presná, všetko sa vyplnilo

Bill Gates, ktorého majetok sa k 17. februáru 2021 odhadoval na 137 miliárd dolárov (cca 115 miliárd eur), vydal pred pár týždňami knihu s názvom Ako sa vyhnúť klimatickým katastrofám. Predstavuje v nej rozsiahly, praktický a údajne prístupný plán, ako môže svet včas dosiahnuť nulové emisie skleníkových plynov, aby sa predišlo klimatickej katastrofe. V rozhovore pre časopis MIT Technology Review spoluzakladateľ Microsoftu prezradil, aké má nádeje na budúce zníženie emisií z poľnohospodárstva. "Pokiaľ ide o hospodárske zvieratá, je to veľmi ťažké. Obávam sa, že syntetické proteínové alternatívy, ako sú rastlinné hamburgery, budú potrebné aspoň pre hovädzie mäso," uviedol. 

Bill Gates prezradil, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na otázku, či je možné rastlinné a laboratórne vypestované mäso globálne prijať ako ekologicky nezávadnú formu bielkovín, poznamenal, že v bohatých a chudobných štátoch môže byť prístup odlišný. "V prípade Afriky a ďalších rozvojových krajín budeme musieť pomocou živočíšnej genetiky dramaticky zvýšiť množstvo hovädzieho mäsa na emisie. Zvláštne je, že emisie na kilogram hovädzieho mäsa v USA sú dramaticky nižšie ako emisie na kilogram v Afrike," vysvetlil Gates s tým, že dôvodom je vyššia produktivita hospodárskych zvierat v USA. 

Bill Gates prezradil, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nemyslí si teda, že osemdesiat najchudobnejších krajín bude používať syntetické mäso. "Myslím si, že všetky bohaté štáty by mali prejsť na stopercentné syntetické hovädzie mäso. Na chuťový rozdiel si zvyknete a hovorí sa, že sa časom napraví a zdokonalí jeho chuť. Táto zelená prémia je nakoniec dostatočne skromná na to, aby ste zmenili správanie ľudí alebo regulovali zmenu dopytu," doplnil miliardár. Svoje názory naviac podkladá výskumom, pričom už predchádzajúce štúdie naznačujú, že na zníženie emisií skleníkových plynov a spomalenie v oblasti zmien podnebia bude potrebné uprednostniť rastlinnú stravu pred živočíšnou. 

Viac o téme: Bill Gates
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu