Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Nečakaný efekt lockdownu: Vďaka nemu vymizlo ochorenie, ktoré trápilo tisícky ľudí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WELLINGTON - Nový Zéland sa chváli úspešnou štatistikou týkajúcou sa výskytu chrípkových ochorení v krajine. Podľa najnovšej štúdie k ich drastickému zníženiu výrazne prispeli súčasné karanténne opatrenia. Dodržiavanie nastavených pravidiel by tak mohlo eliminovať výskyt infekčných ochorení aj v budúcnosti.

Island poráža KORONAVÍRUS na plnej čiare: Darí sa im to vďaka tomuto postupu

Podľa štúdie zverejnenej v časopise Nature Communications, ktorú uskutočnil Inštitút pre vedu a výskum v oblasti životného prostredia vo Wellingtone, klesol počet sezónnych chrípkových ochorení na Novom Zélande o 99,9 percenta, teda prakticky úplne vymizli. Protipandemické opatrenia apelujúce na sociálny dištanc a nosenie rúšok spojené so zákazom cestovania tak zaznamenali úspech nielen v eliminácii ochorenia COVID-19. "Pomocou viacerých monitorovacích systémov sme v roku 2020 zaznamenali paralelné a bezprecedentné zníženie chrípky a iných respiračných vírusových infekcií. Zistenia tak poukazujú na účinnosť nefarmaceutických intervencií v boji s respiračnými ochoreniami," uvádzajú autori výskumu. 

KORONAVÍRUS Nečakaný efekt lockdownu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Vláda Nového Zélandu bola už pred časom kladne ohodnotená za svoj prístup v boji s pandémiou. Vďaka nemu sa môžu v súčasnosti na ostrove konať skupinové aktivity, zatiaľ čo v mnohých iných štátoch je nariadený prísny lockdown. Prvý prípad ochorenia COVID-19 bol v krajine zaznamenaný vo februári 2020, ale prísna kontrola hraníc a uzatvorenie regiónov zabránili tomu, aby sa počty pozitívnych prípadov vymkli spod kontroly. Podľa prehľadu respiračných vírusových infekcií došlo na Novom Zélande k obrovskému poklesu ďalších chorôb, najmä chrípky. V minulých rokoch tu pritom pravidelne narastal počet sezónnych chrípkových ochorení, ktorý dosahoval svoj vrchol v zimných mesiacoch. V roku 2020 však došlo k ich drastickému zníženiu počas lockdownu o 67,7 percenta a po jeho skončení dokonca takmer o sto percent. Výskyt respiračného syncyciálneho vírusu klesol o 98 percent, vírus human metapneumovirus zaznamenal pokles o 92 percent a rinovírus o 74,6 percenta. 

KORONAVÍRUS Nečakaný efekt lockdownu:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci poznamenávajú, že opatrenia spojené so súčasnou pandémiou tak môžu chrániť ľudstvo pred rôznymi inými infekčnými chorobami. V súčasnosti totiž ľudia viac dbajú na hygienu rúk, vyhýbajú sa veľkej spoločnosti a izolujú sa, keď majú príznaky respiračných ťažkostí. Domnievajú sa, že tieto zistenia by mohli zmeniť prístup Svetovej zdravotníckej organizácie k nefarmaceutickýcm intervenciám,  ktoré boli doteraz vnímané ako nepraktické. Výsledky štúdie ale jasne dokazujú, že sú účinné aj pri iných ochoreniach.  

Viac o téme: ChrípkaNový ZélandKoronavírusCOVID-19Lockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu