Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Mikrobiologička prezradila: Táto mutácia KORONAVÍRUSU bude na svete dominantná

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Mutácia koronavírusu, ktorú vedci prvýkrát odhalili vlani v decembri na juhu Anglicka, je teraz v Británii dominantná a s najväčšou pravdepodobnosťou bude časom prevládať na celom svete. V rozhovore s BBC to uviedla britská mikrobiologička Sharon Peacocková. Podľa nej sa budú musieť odborníci rôznymi variantami SARS-CoV-2 zaoberať ešte najmenej ďalších desať rokov.

Peacocková, ktorá stojí na čele britského programu zameraného na odhaľovanie mutácií, tvrdí, že vakcíny na takzvaný britský variant koronavírusu účinkujú. I nová mutácia ale začína mutovať, čo by podľa nej mohlo v budúcnosti ohroziť účinnosť očkovania. 

Uznávaný epidemiológ upozorňuje na veľmi znepokojivú mutáciu KORONAVÍRUSU

Na svete sa doteraz objavili tri varianty SARS-CoV-2; okrem už spomínaného britského sú to juhoafrický a brazílsky. Všetky sú nákazlivejšie než pôvodný variant. Či spôsobujú aj horší priebeh covidu-19, ale zatiaľ nie je jasné. 

Mikrobiologička prezradila: Táto mutácia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Podľa mikrobiologičky britská mutácia nakoniec zaplaví svet a prevládne. Doteraz bola zaznamenaná v piatich desiatkach krajín sveta vrátane Slovenska. Mutovanie vírusov je podľa odborníkov bežné, ale len niektoré mutácie majú zvláštne vlastnosti, kvôli ktorým sa napríklad stávajú nákazlivejšími. Práve tie je potrebné sledovať. "To budeme musieť robiť ešte aspoň nasledujúcich desať rokov," vyhlásila Peacocková. Vakcíny firiem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca, ktorými sa očkuje aj na Slovensku, sú podľa štúdií proti britskej mutácii účinné. 

Viac o téme: MutáciaKoronavírusCOVID-19Britský variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu