Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lekár (†34) ako prvý varoval pred KORONAVÍRUSOM: Postihol ho krutý osud

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP/Beijing Thanksgiving Public Welfare Foundation)

PEKING - Na sociálnych sieťach v Číne ľudia cez víkend vzdávali hold lekárovi Li Wen-liangovi, ktorý medzi prvými varoval pred koronavírusom a následne ochoreniu COVID-19 sám podľahol, píše spravodajský web BBC. V nedeľu od smrti 34-ročného oftalmológa uplynul presne rok.

Li Wen-liang pracoval ako lekár vo Wuchane, kde sa koncom roka 2019 objavil prvý prípad koronavírusu. Už v prvých týždňoch začínajúcej epidémie zverejnil na čínskej aplikácii WeChat správu o tom, že siedmim pacientom v nemocnici diagnostikovali ochorenie podobajúce sa SARS a že chorí boli umiestnení do karantény. Krátko po zverejnení správy ho miestna polícia obvinila zo šírenia poplašných správ. Až neskôr v januári čínska vláda v reakcii na rýchlo sa šíriaci nový typ koronavírusu Wuchan uzavrela a lekárovi sa ospravedlnila. Ten bol 12. januára hospitalizovaný po tom, čo sa sám nakazil od jedného zo svojich pacientov. 7 februára zomrel. Jeho smrť vyvolala v Číne smútok i rozhorčenie z počiatočného prístupu tamojších úradov. 

Lekár (†34) ako prvý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Čína sa snaží vyhnúť obvineniam, že objav nového koronavírusu spočiatku tajila a dopustila rozšírenie nákazy. Napriek tomu, že cenzúra komentárov na sociálnych sieťach v tejto krajine bežná, stránka lekára na platforme Weibo je miestom, kde mnohí píšu o traumách koronavírusovej pandémie. Státisíce ľudí zanechali odkaz v sekcii komentárov pri jeho príspevkoch. "Lekárovi Li, história a ľudia na vás nikdy nezabudnú," napísal jeden užívateľ pod posledný príspevok lekára. "Myslel som si, že na vás po roku všetci zabudnú. Mýlil som sa, v srdci Číňanov žijete navždy," skonštatoval ďalší. 

Lekár (†34) ako prvý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Chinatopix)

Nebohého doktora si v nedeľu pripomenuli aj obyvatelia Wuchanu. Miestnu nemocnicu navštívilo zopár trúchliacich. Niektorí z nich na mieste zanechali kvety. V jednej z kytíc z chryzantém bol odkaz na biblický verš z Matúša 5:10: Blaho tým, ktorí sú prenasledovaní pre spravodlivosť, lebo ich je kráľovstvo nebeské". "Bol prvý, kto nám o víruse povedal. Musel si byť vedomý toho, že to bude mať obrovský vplyv, ale napriek tomu nás varoval. Bolo to od neho naozaj odvážne," vyhlásil jeden zo smútiacich. 

Viac o téme: ČínaKoronavírusLi Wen-liangCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu