Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci sú znepokojení: Ďalšia mutácia KORONAVÍRUSU je nákazlivejšia až o 50 percent!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

JOHANNESBURG - Nová mutácia koronavírusu odhalená prvýkrát vlani v októbri v Juhoafrickej republike nespôsobuje závažnejší priebeh ochorenia COVID-19, je ale o 50 percent nákazlivejšia. S odvolaním na juhoafrických vedcov o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

Hrozivé správy: V Rusku zaznamenali už 1500 mutácií KORONAVÍRUSU!

Juhoafrická republika, ktorá má 57 miliónov obyvateľov, zaznamenala už viac než 1,3 milióna potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Na COVID-19 tu zomrelo približne 37 000 ľudí. Nová mutácia vírusu SARS-CoV-2 je teraz v JAR už dominantná. Počas aktuálnej druhej vlny pandémie sa podľa doktorky Waasily Jassatovej síce zvýšil počet ľudí hospitalizovaných v nemocniciach, ale nie úmrtnosť. 

Vedci sú znepokojení: Ďalšia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

Nejasné zatiaľ je, do akej miery dokážu pred covidom-19 spôsobeným juhoafrickou mutáciou ochrániť ľudí súčasné vakcíny. Jasnú odpoveď na to miestni vedci nemajú. "Máme ale dôvod byť znepokojení," uviedol virológ Alex Sigal. Podľa neho totiž mnoho ľudí protilátky po prekonaní covidu-19 počas prvej vlny pandémie v JAR neochránili pred opätovným ochorením spôsobeným novou mutáciou počas druhej vlny. Juhoafrická mutácia je jedným z nových variantov vírusu SARS-CoV-2. Bola zaznamenaná už v množstve krajín sveta vrátane Európy. Ďalšie nové mutácie vedci odhalili v Británii a Brazílii. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Juhoafrická mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu