Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovská tragédia pri odsune sovietskych vojsk z Československa: 17 mŕtvych, ich telá roztrhalo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Dokumenty a zajímavosti)

PRAHA - Odsun sovietskych vojsk z Československa na začiatku deväťdesiatych rokov poznamenala tragická udalosť. Ničivá explózia munície v tanku sovietskej armády v Krupke-Bohosudove s 9. januára 1991 vyžiadala sedemnásť mŕtvych vojakov, traja utrpeli ťažké zranenia.

Už počas roku 1990 opustilo kasáreň v Krupke-Bohosudove vyše dvesto vojakov sovietskej armády vrátane veľkého množstva vojenskej techniky. Začiatkom nasledujúceho roka sa začalo s odvozom posledných tankov a munície, ktorá podľa predpisov nesmela zostať na mieste a musela byť odvezená v útrobách tankov. 

Obrovská tragédia pri odsune
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Dokumenty a zajímavosti)

Tank T-72, ktorý bol plne naložený niekoľkými kusmi tankových a protitankových striel, mínami i nábojmi do guľometov a samopalov, začal 9. januára z dôvodu technickej závady v elektroinštalácii horieť. Vojaci ho odtiahli na voľné priestranstvo v areáli kasární a začali hasiť všetkým, čo bolo vtedy poruke. Krátko nato nasledovali dve devastujúce explózie, pri ktorých zahynuli sedemnásti vojaci. Ich telá výbuch väčšinou roztrhal. Podľa hasičov bola sila výbuchu tak veľká, že jedenásťtonová tanková veža odletela 78 metrov ďaleko a niektoré ničivé črepiny leteli dokonca až do vzdialenosti stoviek metrov. Vzhľadom na horiacu naftu, ktorá unikla z tanku, naviac hrozili ďalšie explózie. 

Tragédiu dnes pripomína pomník sovietskych vojakov na cintoríne v Krupke. Zasahujúci pyrotechnik Václav Bilický obdržal v roku 2019 ocenenie od ruského ministerstva obrany. 

Viac o téme: VýbuchTankVojaciKrupkaOdsun sovietskych vojsk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu