Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Profesor z Harvardu šokoval svet: V roku 2017 navštívila Zem mimozemská technológia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBRIDGE - Astronóm Avi Loeb v knihe, ktorá vyjde už tento mesiac, opisuje prelet mimozemského objektu v blízkosti Zeme. Podľa neho išlo o prvý znak inteligentného života mimo našej planéty. Iné vydavateľstvo však jeho publikáciu označilo za sporný manifest.

Uznávaný profesor šokoval svet: Slová o tajnej dohode medzi ľudstvom a mimozemšťanmi

Loeb, teoretický fyzik z Harvardovej univerzity, napísal knihu, v ktorej spomína mimozemský objekt prelietajúci v tesnej blízkosti Zeme. Malo sa tak stať v roku 2017. Podľa neho to bol prvý znak toho, že inteligentný život existuje aj inde vo vesmíre, píše Business Insider. Vedci z Havajského observatória videli "objekt stúpajúci našou vnútornou slnečnou sústavou a pohybujúci sa tak rýchlo, že mohol byť iba od inej hviezdy", uvádza sa v marketingovom obsahu knihy vydavateľstva Houghton Mifflin Harcourt. Kniha dostala príznačný názov "Mimozemšťan: Prvý znak inteligentného života za Zemou". 

Avi Loeb
Zobraziť galériu (3)
Avi Loeb  (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa Loeba tento objekt nebol prirodzeným javom, ale vesmírnym odpadom z inej galaxie. "Existuje len jedno mysliteľné vysvetlenie, a to že objekt bol kusom pokrokovej technológie vytvorenej vzdialenou mimozemskou civilizáciou," uviedlo vydavateľstvo. Iné vydavateľstvo, Publishers Weekly, však vo svojej recenzii túto knihu označilo za sporný manifest. Napriek tomu sa zdá, že izraelsko-americký astrofyzik sa z objektu, ktorý NASA nazvala "1I/2017 U1 'Oumuamua", netešil sám. "Ako prvý potvrdený objekt od inej hviezdy, ktorý navštívil našu slnečnú sústavu, sa tento medzihviezdny objekt javí ako kamenný objekt v tvare cigarety s trochu červenkastým odtieňom," uviedla NASA vo svojom opise objektu. 

1I/2017 U1 Oumuamua
Zobraziť galériu (3)
1I/2017 U1 Oumuamua  (Zdroj: profimedia.sk)

"Po celé desaťročia sme tvrdili, že takéto medzihviezdne objekty sú tam vonku a teraz, po prvýkrát, máme priame dôkazy o ich existencii," vyhlásil spolupracovník správcu Vedeckej misie NASA vo Washingtone Thomas Zurbuchen. Podľa jeho slov tento objav, ktorý sa zapíše do histórie, otvára nové možnosti pre štúdium formovania slnečných sústav mimo našich vlastných. Loebov kolega z Harvardu, profesor Eric Maskin a laureát Nobelovej ceny za ekonómiu, apeluje na to, aby vedci ďalej pátrali po správnosti Aviho hypotézy.

Viac o téme: MimozemšťaniaNASAUFOOumuamua
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu