Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

FOTO Churchillovo zátišie s obľúbenou whisky vydražili mimoriadnu sumu!

Winston Churchill Zobraziť galériu (2)
Winston Churchill (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Obraz zobrazujúci zátišie s fľašou obľúbenej whisky britského premiéra Winstona Churchilla, ktorý namaľoval on sám v 30. rokoch 20. storočia, sa predal v utorok na aukcii v Londýne za 983.000 libier (1,1 milióna eur). Výkričná cena olejomaľby bola stanovená "len" na 250.000 libier. Informovala o tom agentúra AFP.

Churchill toto zátišie namaľoval v rodinnom panstve Chartwelle v grófstve Kent v juhovýchodnom Anglicku. Na obraze zachytil kompozíciu pozostávajúcu z fľaše svojej obľúbenej Johnny Walker's Black label whisky, fľaše brandy, džbánu na ľadové kocky a dvoch pohárov.

Zabudnuté memorandum odhalilo šokujúce fakty: Winston Churchill chcel zbombardovať Rusko!

Tento obraz Churchill neskôr daroval americkému podnikateľovi Williamovi Averellovi Harrimanovi, ktorý bol v 40. rokoch osobitným vyslancom amerického prezidenta Franklina Delana Roosevelta v Európe. Harriman sa v roku 1942 ocitol na spoločných fotografiách s Churchillom a sovietskym vodcom Josifom Stalinom, ktoré vznikli počas ich rokovania v Moskve. V roku 1943 sa potom stal veľvyslancom USA v Sovietskom zväze.

Churchillovo zátišie s obľúbenou whisky vydražili za 4-násobok výkričnej ceny
Zobraziť galériu (2)
Churchillovo zátišie s obľúbenou whisky vydražili za 4-násobok výkričnej ceny  (Zdroj: Profimedia)

Harriman mal pomer s Churchillovou nevestou Pamelou, manželkou jeho syna Randolpha. Milenci sa zosobášili v roku 1971 a po smrti Pamely Harrimanovej v roku 1997 bol obraz predaný americkým zberateľom Barbare a Irovi Lipmanovcom, dnes už tiež zosnulým.

O Churchillovi, ktorý bol nadaným maliarom, je známe, že svoje obrazy zvykol darovať "rovnako zmýšľajúcim ľuďom", uviedol pred aukciou Simon Hucker, šéf sekcie moderného a povojnového britského umenia v aukčnej sieni Sotheby's.

Denník The Times napísal, že doteraz nie je celkom jasné, či Churchill vedel, že jeho nevesta Pamela mala počas vojny pomer s Harrimanom.

Viac o téme: ObrazAukciaWinston Churchill
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu