Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ak všetko, čo pijete, vám pripomína toto, možno ste sa nakazili KORONAVÍRUSOM

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Zákernosť ochorenia COVID-19 spočíva v tom, že má širokú škálu príznakov, čo komplikuje jeho diagnostikovanie. Kým na začiatku pandémie mali infikovaní najmä horúčku a kašeľ, v súčasnosti sa hovorí čoraz viac o strate čuchu a chuti. Lekári sa však čoraz častejšie stretávajú aj s pacientmi, u ktorých sa v súvislosti s týmito receptormi objavil iný problém.

Denník The Washington Post informoval o tom, že veľa pacientov s ochorením COVID-19 trpí úplnou stratou chuti a čuchu. Tí sa ale čoraz častejšie sťažujú aj na to, že tieto zmyslové orgány síce zachytávajú pachy a vône, ale oni ich vnímajú úplne skreslene. Tento príznak sa nazýva parosmia, kedy dochádza k dysfunkcii detekcie vône, ktorá môže mať vplyv aj na schopnosť človeka spracovať vnímanie chutí.

Pitva pacientov, ktorí zomreli na COVID-19, odhalila strašné skutočnosti

"Myslela som si, že som už v poriadku," hovorí infektologička Jennifer Spicerová (35) z Emory University School of Medicine v americkej Atlante, ktorá sa podelila o svoje skúsenosti s týmto problémom. Niekoľko mesiacov po prekonaní covidu-19 si totiž všimla, že jej červené víno chutí ako benzín. Rovnakú príchuť mala aj káva a chuť mäsa jej zase pripomínala hnilobu. "Tým sa mi iba potvrdilo, že mi zlyhávajú zmysly," dodala.

Ak všetko, čo pijete,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Názor Spicerovej však zďaleka nie je ojedinelý. Aj ďalší pacienti uvádzajú, že mäso im chutí ako benzín, Prosecco ako hnilé jablká a víno ako olej. Iba ďalší výskum dokáže odhaliť, prečo ľudia infikovaní koronavírusom podobne vnímajú konkrétne vône a príchute a či ide o výsledok poškodenia nosových nervových zakončení a čuchových receptorov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu