Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vyhýbajte sa budovám, na ktorých nájdete toto: VIDEO čo sa stane, keď sa ich dotknete

(Zdroj: Facebook/National Park Service)

WASHINGTON - Predstavte si, že by ste dostali za úlohu vyčistiť nepoužívanú kôlňu. Na stenách sú ale "chlpaté" kôpky, ktoré vyzerajú ako kusy srsti. V prípade, že trpíte arachnofóbiou, v žiadnom prípade ich nechytajte. Ide totiž o hniezda pavúkov známych ako kosce.

Nie nadarmo sa hovorí, že príroda si po čase dokáže podmaniť aj objekty, ktoré vystaval človek. Príkladom sú staré budovy či dlhoročne nevyužívané kôlne, kde môžete nájsť chlpaté kôpky pripomínajúce nejaký rastlinný porast alebo zvieraciu srsť. Vskutočnosti však ide o hniezda pavúkov z radu kosce. 

Hey! What's that? Fur? Nope. Some type of plant? Nope. Hundreds of daddy long-legs? Bye. Where’d you go? Hanging out on...

Posted by National Park Service on Friday, 30 October 2020

Odlišujú sa od pivničných pavúkov, ktoré patria do čeľade trasavkovitých a nie sú jedovaté, ako sa mnohí mylne domnievajú. Kosce i pavúky zo spomenutej čeľade majú dlhé nohy. Práve to spôsobuje, že ich hniezda vyzerajú ako chlpaté klbká a vytvárajú tak neobvyklý efekt. Keď kosce niečo vyruší, táto masa dokáže pulzovať v obrannom mechanizme.

Služba národných parkov Glacier Bay na Halloween opäť zverejnila video, v ktorom je zobrazená jedna kancelária pokrytá množstvom pavúčích hniezd. Napriek tomu, že to môže pôsobiť strašidelne, spoločné hniezdenie koscom pomáha udržiavať sa v bezpečí. Okrem toho sa chránia špecifickým zápachom, ktorý odradí aj toho najodhodlanejšieho predátora. Keď teda niekedy uvidíte chlpaté kopy na nejakej budove, radšej sa ich nedotýkajte. 

Viac o téme: PavúkKosecArachnofóbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu