Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Cítite veľkú únavu? Lekári radia, v týchto prípadoch to môže znamenať COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

CLEVELAND - Veľa ľudí s príchodom jesene zaznamenáva zvýšenú únavu a celkovú nechuť do akýchkoľvek aktivít. Na tom nie je nič nezvyčajné, dôležité je ale vedieť, čo je príčinou tejto únavy. Práve vyčerpanosť je totiž jedným z príznakom COVID-19. Prinášame vám pár tipov, ako rozoznať bežnú únavu od "COVID únavy".

Ak sa práve teraz cítite unavenejší ako obvykle, nie ste sami. Dôležité je však zistiť, prečo je to tak. Únavu môže spôsobovať množstvo vecí, od stresu cez nadmernú fyzickú aktivitu až po depresiu. Príčinou únavy ale môže byť aj COVID-19. Je to totiž jeden z najbežnejších príznakov tohto ochorenia. Programový riaditeľ Centra Roe Green pre cestovnú medicínu a globálne zdravie Robert Salata odhaduje, že únavu zaznamenalo až 75 percent infikovaných osôb. 

Štúdia odhalila nepríjemné fakty o ľuďoch, ktorí prekonali COVID-19 bez príznakov

Napriek tomu pocit únavy automaticky neznamená, že máte COVID-19. Podstatné je vedieť odpovedať na otázku, prečo sa cítite unavene. Prinášame vám preto návod, ako môžete podľa lekárov zistiť, či je príčinou vyčerpania práve koronavírus.

1. Bolí vás telo

Ak je únava sprevádzaná bolesťami tela, je pravdepodobné, že ste sa nakazili koronavírusom. "Ak sa u vás vyskytne viac príznakov, napríklad únava a bolesti tela, kašeľ a horúčka, existuje dôvod na znepokojenie," povedal Andrew Varga, neurovedec a lekár z Integrovaného spánkového centra Mount Sinai. 

Cítite veľkú únavu? Lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

2. Cítite sa nesústredene alebo "mimo"

Obavy by ste mali mať aj v prípade, že únavu sprevádza neschopnosť sústrediť a celkový pocit, že ste mimo realitu. Klinický pulmonológ z Clevelandu Joseph Khabbaza tvrdí, že u pacientov sa relatívne často vyskytovala určitá forma mozgového zatmenia, a to dokonca aj u ľahších prípadov.

3. Stratili ste apetít

Podľa Khabbazu pri závažnejších prípadoch COVID-19 pacienti často prežívajú delírium, ktoré sprevádza únavu. Toto môže vyústiť do straty apetítu, teda ďalšieho príznaku, ktorý vám pomôže rozlíšiť, či je vaša únava spôsobená nákazou. "Ľudia môžu mať menšiu chuť do jedla, môžu spať príliš málo alebo príliš veľa, čo môže mať vplyv na stav mysle," vysvetlil. 

Cítite veľkú únavu? Lekári
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

4. Cítite, že nejde o obyčajnú únavu

Riaditeľ internej medicíny v systéme verejného zdravotníctva MetroHealth v Clevelande David Margolius varuje, že ak vás únava robí úplne neschopnými, vysoko pravdepodobne za to môže COVID-19. Mnohí ľudia infikovaní koronavírusom totiž mali pocit, akoby ich prešiel kamión. 

Viac o téme: únavaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu