Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Niet nad rady našich predkov: TOP recepty, ako si najrýchlejšie poradíte s chrípkou a prechladnutím

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jeseň a zima je obdobie, kedy je zvlášť potrebné dbať na dostatočný príjem vitamínov, minerálov a zdravú vyváženú stravu. Ak vás už ale nejaká choroba predsa len skolí, skôr než pobežíte do lekárne, môžete vyskúšať silu byliniek.

Odborníci z výživových poradní Naturhouse prinášajú pár praktických tipov, ako prírodnými metódami vyzrieť na choroby či posilniť imunitu. 

PRI KAŠLI - Zázvorový zábal

Dôkladne zmiešajte med, múku, olivový olej a zázvor. Výslednú zmes vložte na plátno, okolo ktorého zabaľte gázu. Položte na prsia a prelepte náplasťou. Následne nechajte pôsobiť cez noc. 

Zázračný zázvor prinesie úľavu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRI CHRÍPKE - cibuľa

Naši predkovia na túto zeleninu nedali dopustiť, jej liečebné pôsobenie je známe už dlhé stáročia. Čaj z cibule vďaka éterickým olejom obsiahnutým v cibuli pomôže upokojiť krk a uvoľniť nos pri nádche. Nemusíte sa báť cibuľovej chuti, ktorá nie je tak výrazná. Ak by nám nerobil med dobre pri kašli, vynecháme ho. Jeho kryštáliky môžu totiž dráždiť precitlivenú sliznicu a kašeľ naopak vyvolávať. Pri samotnom kašli potom môžeme siahnuť ešte po ďalších bylinách - tymiáne, divozeli
či čiernej baze.

Cibuľový čaj - ošúpte dve cibule a pokrájajte ich na kolieska. Dajte do hrnca, zalejte pol litrom vody a varte na miernom plameni desať až pätnásť minút. Následne sceďte. Môžete dochutiť medom, zázvorom alebo škoricou.

Niet nad rady našich
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

NA IMUNITU

Kustovnica čínska, známa aj ako goji, získala právom značnú popularitu po celom svete v oblasti zdravej výživy. Jej plody obsahujú množstvo vitamínov A a C, ktoré pomáhajú budovať imunitu, a množstvo silných antioxidantov. Z vedeckých štúdií vyplýva, že látky obsiahnuté v kustovnici sú účinné pri prevencii chorôb od bežného nachladnutia až po nádorové ochorenia

Čaj z kustovnice - dve lyžice sušenej kustovnice čínskej zalejte horúcou vodou. Môžete pridať med a citrón. 

Niet nad rady našich
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

PRI PRECHLADNUTÍ

Šípkový čaj - dve lyžice šípok rozdrvte, prelejte pol litrom vody a nechajte cez noc lúhovať. Na druhý deň nálev zľahka zohrejte na cca 80 stupňov. Následne šípky preceďte cez husté sito a môžete ešte dochutiť medom. Pri príprave šípkového čaju v žiadnom prípade nepolievajte plody vriacou vodou. Pripravili by ste sa tak o väčšinu vitamínu C aj o ďalšie liečivé látky. 

Viac o téme: BylinkyChrípkaKašeľPrechladnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu