Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Mimoriadne vzácny úkaz neďaleko pobrežia: Nemám slov, zrazu sa predo mnou objavil jeden z divov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - V mori pri austrálskom Sydney videli vráskavca obrovského. Ako uviedla spravodská stanica BBC, stalo sa len tretíkrát za ostatných sto rokov, keď ľudia zočili najväčšieho živočícha planéty v týchto vodách.

Správa o vráskavcovi sa v médiách objavila ešte v auguste, až teraz ju však potvrdila služba národných parkov Nového Južného Walesu (NPWS). Podľa nej je mimoriadne vzácne vidieť toto zviera tak blízko pobrežia. "Vráskavec obrovský je síce najväčší živočích na svete, ale napriek svojej veľkosti môže zostať v blízkosti pobrežia Sydney nepovšimnutý," vyhlásil Andrew Marshall z NPWS.

Vráskavec dorastá do dĺžky až 25 metrov a môže vážiť až sto ton. Len zriedka ale býva vo vodách spozorovaný. "Zvyčajne žijú ďaleko v mori a sú značne rozptýlené, takže o ich presunoch či zvykoch vieme len málo," doplnil Marshall.

Vráskavca zachytil fotograf v momente, keď plával v blízkosti pobrežia pri predmestí Sydney Maroubry. "Nemám slov. Včera som videl veľa vráskavcov dlhoplutvých plávať južne od môjho pozorovacieho stanoviska v Maroubry, keď sa zrazu predo mnou objavil jeden z divov tohto kúzelného oceánu, vráskavec obrovský," napísal autor snímky na Instagrame. Koľko vráskavcov v súčasnosti v austrálskych vodách žije, nie je jasné. Ich počet sa ale odhaduje na 10 000 až 25 000 jedincov, čo je zlomok z počtu na začiatku 20. storočia. 

Viac o téme: VeľrybaVráskavecSydney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu