Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nezvyčajné PRÍZNAKY rakoviny: Ak ich pociťujete, okamžite choďte k lekárovi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Spozorovať prvé príznaky rakoviny môže byť náročné aj pre odborníkov. Mnoho ľudí ani nevie, na čo si treba dávať pozor a kedy sa oplatí spozornieť. Ak spozorujete nasledujúce symptómy na svojom tele, určite navštívte lekára.

Podľa organizácie Cancer Research UK sú niektoré možné symptómy rakoviny, napríklad hrčky, jedným z najčastejších indikátorov tejto zákernej choroby. V skutočnosti ale existuje celé množstvo menej známych potenciálnych príznakov, o ktorých by ste mali vedieť. 

Dýchavičnosť

Nie je nič neobvyklé, keď sa občas zadýchate. Ak si ale všimnete, že sa zadýchavate viac, prípadne pri rôznych činnostiach, stojí za to navštíviť lekára. 

Nezvyčajné PRÍZNAKY rakoviny: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Enormné nočné potenie

Napriek tomu, že nočné potenie je vo všeobecnosti spájané s infekciou, horúčkou alebo menopauzou, lekári varujú, že enormné nočné potenie môže byť tiež príznakom rakoviny.

Zachrípnutý alebo chrapľavý hlas

Aj keď je pravdepodobnejšie, že zachrípnutý hlas súvisí s obyčajným prechladnutím, pokiaľ to pretrváva dlhšie, treba zbystriť pozornosť. Obzvlášť v prípade, keď nie ste prechladnutý, no váš hlas je stále zmenený. 

Nezvyčajné PRÍZNAKY rakoviny: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pretrvávajúce pálenie záhy alebo poruchy trávenia

Pálenie záhy a tráviace ťažkosti sú bežné najmä po konzumácii väčších porcií jedál alebo korenistých pokrmov.  Ak vás ale záha alebo poruchy trávenia obťažujú pravidelne, prípadne sú obzvlášť bolestivé, neváhajte a choďte za odborníkom. 

Ústny vred, ktorý sa neuzdravuje

Vredy v ústach môžu byť častým javom hlavne v prípadoch, ak cítite vyčerpanosť. Vred, ktorý sa nezhojil ani po niekoľkých týždňoch, si však vyžaduje ďalšie vyšetrenie. "Vnútorná dutina úst sa obnovuje každé dva týždne, a preto sa vredy zvyčajne stihnú vyliečiť počas tejto doby," vysvetlili pracovníci Cancer Research UK. 

Nezvyčajné PRÍZNAKY rakoviny: Ak
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ťažkosti s prehĺtaním

Ťažkosti s prehĺtaním môžu súvisieť s rôznymi zdravotnými problémami, ale ak tento nepríjemný jav nezmizne, mali by ste ísť k lekárovi.

Čokoľvek, čo vám pripadá abnormálne

Pokiaľ na svojom tele spozorujete abnormálne znamienka, vystúpené žily alebo čokoľvek, čo vo vašich očiach nevyzerá "normálne", nečakajte a pre istotu sa choďte dať skontrolovať.

Viac o téme: RakovinaPríznak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu