Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ohromujúci objav má potvrdzovať slová z Biblie: Toto je dedina, v ktorej Ježiš konal zázraky!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Biblická dedina, v ktorej Ježiš údajne vykonal niektoré zo svojich najslávnejších zázrakov, skutočne existovala. Nachádza sa len kilometer od Galilejského mora, no zostali z nej už iba trosky. Podľa Nového zákona dal Ježiš túto dedinu zničiť, pretože miestni obyvatelia sa dopúšťali horších vecí, než sa diali v Sodome.

V Biblii bola dedina Bethsaida domovom učeníkov Petra, Andreja a Filipa. Zároveň tam Ježiš údajne nakŕmil päťtisíc ľudí, chodil po vode a pomáhal nevidiacim opäť vidieť. Archeológovia už 32 rokov pracujú na nájdení strateného miesta, ktoré Ježiš podľa Svätého písma nakoniec zničil, pretože obyvatelia napriek jeho zázrakom nedokázali činiť pokánie. 

Archeológovia mali objaviť mesto, v ktorom sa prechádzal Ježiš po tom, ako vstal z mŕtvych!

Profesor Rami Arav z University v Nebraske tvrdí, že niet pochýb o tom, že v archeologickom nálezisku Et-Tell v Golanských výšinách neďaleko ústia rieky Jordán skutočne existovala biblická dedina. Nálezy v Et-Tell presvedčili nielen jeho, ale aj skupinu odborníkov. Arav sa odvoláva na rímskeho historika Titusa Flavia Josephusa, ktorý vo svojich spisoch opisuje biblickú dedinu. "Josephus píše, že mesto sa nachádzalo v dolnom Golane v blízkosti ústia rieky Jordán," vysvetlil s tým, že tento opis sedí aj na El-Tell. Profesor tiež zdôrazňuje Josephusov opis toho, ako bola Bethsaida neskôr premenovaná na Julias po manželke rímskeho cisára Augusta. V Et-Tell výskumný tím objavil chrám, ktorý bol zasvätený práve Julii, Augustovej manželke. 

Ohromujúci objav má potvrdzovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Názov Bethsaida sa prekladá ako "dom rybárstva, poľovníctva" a Arav verí, že ide o ďalšiu nápovedu. Tvrdí totiž, že ruiny v Et-Tell boli kedysi známe ako Zer, ktoré by sa dnes dali nazvať "Tzed". Ide o hebrejské slovo, ktoré znamená lov alebo rybolov. Archeológ sa domnieva, že tento názov sa neskôr zmenil na Beit-tzed, teda Bethsaida. Aj keď Et-Tell leží zhruba dva kilometre od Galilejského jazera, miesto výkopu mohlo byť v staroveku bližšie. Tento posun možno vysvetliť tektonickými pohybmi a zmenou hladiny vody v jazere. Galilejské jazero je totiž priamo v strede sýrsko-africkej trhliny a je náchylné na tektonické zmeny. 

Ohromujúci objav má potvrdzovať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Archeológovia medzi ruinami osady objavili okrem iného aj starodávne rybárske vybavenie. Hovorí sa, že Ježiš preklial dedinu a varoval obyvateľov, že čelia niečomu oveľa horšiemu, než ľudia žijúci v Sodome. Mesto bolo napokon zničené Bohom, píše sa v Starom zákone.

Viac o téme: JežišBethsaidaBiblická dedina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu