Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Neobyčajné letecké nešťastie: Pilot nepočúvol riadiacu vežu, zablúdil a... tragický koniec

Trosky bombardéra Zobraziť galériu (3)
Trosky bombardéra (Zdroj: Youtube/AP)

NEW YORK - Vtedajšia najvyššia budova sveta, newyorský Empire State Building, sa 28. júla 1945 stala miestom neobyčajného leteckého nešťastia. Pilot stredného bombardéra B-25 Mitchell zablúdil v hustej hmle a v plnej rýchlosti narazil do 78. a 79. poschodia mrakodrapu. Zomreli všetci traja členovia posádky a aj ďalších jedenásť ľudí v budove.

Lietadlo počas cvičného letu smerovalo z Bedfordu v štáte Massachusetts na letisko Newark v New Jersey. Tragédiu spôsobila strata orientácie v nepriaznivom počasí. Už pri prelete nad newyorským letiskom La Guardia riadiaca veža pilotovi, podplukovníkovi Williamovi Smithovi, odporučila ihneď pristáť. "Mraky sú tak nízko, že zakrývajú najvyššie poschodie Empire State Building," počul v slúchadlách Smith, ktorý sa ale rozhodol v lete pokračovať.

VIDEO Neobyčajné letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nad stredom Manhattanu potom začal letúň klesať a dokonca vysunul podvozok. Pilot sa pokúsil z labyrintu mrakodrapov vystúpať, bolo už ale neskoro. Päť minút pred desiatou ránou narazilo lietadlo tristo metrov nad úrovňou ulice do Empire State Building. Náraz vytvoril v budove, dokončenej len o štrnásť rokov skôr, dieru s rozmermi 10x10 metrov.

VIDEO Neobyčajné letecké nešťastie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/AIRBOYD)

Bombardér sa v mrakodrape zaklienil, časť jedného z jeho dvoch motorov spolu s poltonovým podvozkom prerazila sedem stien, vypadla južnou stenou budovy a prerazila strechu susedného domu. Empire State Building ale vďaka svojej konštrukcii vydržala a nezrútila sa.

Viac o téme: New yorkEmpire state buildingBombardérLetecké nešťastie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu