Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ľudia vo vlakoch a autobusoch zabudli už aj barle či diplomovku

BRATISLAVA - Barle, akvárium či diplomová práca. Aj tieto veci zabudli už ľudia na Slovensku pri cestovaní vlakom alebo autobusom. Tradične však pasažieri strácajú napríklad dáždniky, kabelky, šatstvo alebo kľúče.

Ak sa k strateným veciam neprihlási ich majiteľ, niektoré z nich sa po čase vydražia alebo poputujú k sociálne slabším ľudom. Časť skončí na smetisku. Vyplýva to z ankety ČTK medzi niektorými prevádzkovateľmi služieb straty a nálezy.

Nájdené veci vo vlakoch a na železničných staniciach sa z celého Slovenska zhromažďujú v Košiciach. "Najviac si (ľudia) zabúdajú dáždniky aj kabáty, tašky, kufre, knihy, mobily, kľúče," priblížila ČTK Alena Sulačeková z doplatkovej pokladne v Košiciach.

Po istom čase sa neprevzaté veci dostanú na dražbu. "Určíme dražobnú cenu, tá je v podstate nízka, podľa toho, aká kvalitná je tá vec," dodala Zuzana Belušková z košického centra predaja. Šatstvo sa tak napríklad ponúka už od päť až desať korún, mobily zas začínajú pri sto korunách. Oblečenie si zvyknú podľa Beluškovej kúpiť napríklad i bezdomovci, na dražby však chodia vraj aj bežní ľudia.

Veci, ktoré stratia cestujúci v električkách, autobusoch a trolejbusoch v hlavnom meste, sa zas sústreďujú v sídle Dopravného podniku Bratislava. "Zatiaľ to tu vedieme v evidencii na sklade, zhromažďujeme to. V minulosti sme to odstupovali okresnému úradu," povedala ČTK vedúca odboru tarifných služieb Zuzana Horčíková. Dopravný podnik zatiaľ neuvažuje o dražbách ako železnice. "Obávam sa, že tu by boli vyššie náklady na dražbu ako efekt z toho," poznamenala. Spoločnosť však bude musieť podľa nej v krátkom čase rozhodnúť, čo spraví s vecami, ku ktorým sa nik nehlási.

"Čo sa týka štruktúr nálezov, sú to kľúče, mobily, kabelky, úbory v igelitkách, ktoré deti zabudnú, kde sú prepotenú tričká, tenisky. Našla sa tu už aj barla," uviedla Horčíková. Len po malú časť vecí sa však podľa nej prihlásia vlastníci. Dodala, že vodiči pri záverečnej kontrole vozidla často nájdu aj bezcenné veci. "Niekedy má človek má pocit, ako keby sa ľudia aj zbavovali starých rároh," poznamenala Horčíková.

Službu straty a nálezy poskytuje na bratislavskej hlavnej autobusovej stanici na Mlynských Nivách úschovňa batožín. "Tých 30 dní to skladujem. Potom sa to likviduje. Rozdám to chudobným, bezdomovcom. To, čo sa dá, sa použije pre nich," vysvetlil postup Gabriel Kozák z úschovne. Ostatné veci skončia v kontajneri. Do úschovne sa dostane podľa neho mesačne asi do 20 nájdených vecí, ktoré tam zanesú vodiči autobusov alebo náhodní okoloidúci z okolia stanice. Vlastníci si vraj prídu pre asi polovicu z nich.

"Obrovské rysovacie dosky som tu mal, potom nejaké akvárium, (...) celé diplomové práce vypracované," priblížil Kozák. Stalo sa už podľa neho aj to, že ľudia nastúpili do autobusu a batožinu nechali na nástupišti. Potvrdil, že často sa nachádzajú doklady, peňaženky, kľúče, dáždniky, dioptrické a slnečné okuliare. Nájdené peňaženky sú však už podľa neho často vybielené. V zime zas ľudia často strácajú čiapky, rukavice, šály.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu