Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Neuveriteľné odhalenie v súvislosti s pandémiou: Keď sa to dozvedeli v OSN, boli v šoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOGADIŠO - Po polroku trvania najrozsiahlejšej pandémie za niekoľko posledných desaťročí znie až neuveriteľne, že niektorí ľudia stále nemajú o existencii koronavírusu tušenia. Podľa pracovníkov OSN sú nimi napríklad migranti prúdiaci do Somálska. Spolupracovníci Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) na túto skutočnosť prišli počas rozhovorov s ľuďmi na somálskej hranici.

Somálsko leží na križovatke jednej z najnebezpečnejších migračných trás, ktorá obnáša cestu s prevádzačmi cez Červené more a vojnou zmietaný Jemen a končí a bohatých štátoch Perzského zálivu. Otázky, ktoré pracovníci dávajú migrantom na somálskej hranici, sú jednoduché a zisťujú, odkiaľ a kam ľudia cestujú a prečo. Od čias, kedy sa v Somálsku vyskytol prvý prípad koronavírusu, ale pribudla ešte jedna otázka týkajúca sa práve COVIDU-19. Z odpovedí 3471 ľudí zaznamenaných za jeden júnový týždeň vyplynulo, že viac ako polovica z nich nikdy o SAR-CoV-19 nepočula. 

KORONAVÍRUS Neuveriteľné odhalenie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/IOM - Somalia)

"Keď som sa o tom dozvedela, bola som v šoku," povedala Celeste Sanchezová, ktorá vedie projekt OSN v somálskej metropole Mogadišo. Medzi migrantmi je veľa mladých mužov z vidieckych oblastí zo susednej Etiópie. Väčšina z nich nemá žiadne vzdelanie, niektorí pochádzajú z oblastí, kde je zlý prístup k internetu. Podľa Sanchezovej mnoho z nich ani nevie, že v Jemene, ktorý sa chystajú prekonať, zúri vojna. Situácia sa však zlepšuje; na začiatku totiž nevedelo o koronavíruse až 88 percent opýtaných. Čo ale Sanchezovú znepokojuje, je to, že migranti prekonávajú oblasti s potvrdenými prípadmi vírusu. V kombinácii s tým, aké nízke povedomie majú o nákaze, to podľa nej predstavuje zjavné riziko. 

KORONAVÍRUS Neuveriteľné odhalenie v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Hamza Osman/IOM - Somalia)

V Somálsku je do dnešného dňa potvrdených takmer tritisíc prípadov nákazy. Nízka informovanosť o COVIDE-19 sa netýka len migrantov, ale aj obyvageľov vidieckych oblastí ovládaných extrémistickou skupinou Šabáb, v ktorých úrady okrem iného obmedzili prístup k internetu. 

Viac o téme: MigrantiSomálskoKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu