Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci varujú pred smrteľnou hrozbou: Malo to prísť najskôr v roku 2070, no je to tu už teraz!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Vedci z Kolumbijskej univerzity zistili, že vysoké teploty, ktoré boli kedysi zriedkavé, sa za posledných 40 rokov objavili na Zemi viac ako tisíckrát. Po celom svete zaznamenali nebezpečné úrovne teplôt i vlhka. Tieto zistenia prispievajú k obavám, že v dôsledku klimatickej krízy sa niektoré časti Zeme stanú už čoskoro neobývateľné.

V štúdii uverejnenej v časopise Science Advances klimatickí vedci analyzovali údaje z ostatných štyroch desaťročí, ktoré získali z osemtisíc meteorologických staníc. Chceli odhaliť potenciálne riziko výskytu horúceho a vlhkého vzduchu. Štúdia poskytuje podrobný obraz o tom, ako dramaticky vzrástli teploty v niektorých častiach Zeme za posledné roky. Pri analýze využili metódu takzvanej mokrej žiarovky. Teplota mokrej žiarovky je podobná tepelnému indexu v tom, že berie do úvahy teplo aj vlhkosť. Podľa odborníkov sa 95 stupňov všeobecne považuje za najvyššiu teplotu žiarovky, ktorú dokáže ľudský organizmus zniesť. To však závisí na rôznych iných faktoroch. "Teplota mokrej žiarovky nám hovorí, či vonkajšie podmienky umožňujú nášmu telu ochladzovanie sa a zostať tak v bezpečí," vysvetlila klimatologička Rachel Lickerová Únie zainteresovaných vedcov. 

Vyrobte si vlastnú klímu,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Predchádzajúci výskum sa zameral na teploty "mokrej žiarovky", ktoré experti merali na rôznych miestach Zeme. Odhalili extrémy vo výkyvoch teplôt a vlhkosti, ktorých výskyt vedci odhadovali najskôr na rok 2070. Taktiež zistili, že výskyt teplôt mokrej žiarovky vo výške 80,6 stupňa a viac sa v rokoch 1979 až 2017 zdvojnásobil. Experti sa ešte predtým domnievali, že táto teplota len zriedka dosiahla 87,8 stupňa. Analýza dát však ukázala, že sa to deje oveľa častejšie. Tieto extrémne výkyvy v horúcom a vlhkom vzduchu boli krátke, vyskytovali sa iba hodinu až dve a boli obmedzené iba na niektoré geografické oblasti. Vedci ale očakávajú, že podobné prípady sa už čoskoro začnú vyskytovať globálne. 

Vedci varujú pred smrteľnou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Aj malé otepľovanie môže znamenať viac 100-stupňových dní, než kedykoľvek predtým," poznamenal Radley Horton, profesor na Kolumbijskej univerzite, ktorý je zároveň autorom štúdie. Podľa jeho slov sú ľudia veľmi citliví aj na malé zmeny teplôt. Riziko ale predstavuje kombinácia vlhkého a teplého vzduchu, pretože blokuje schopnosť tela ochladiť sa. Môže tak veľmi jednoducho dôjsť k prehriatiu organizmu. Riaditeľ Yaleskej fakulty klimatických zmien a zdravia Robert Dubrow varuje, že ľudia v niektorých častiach Zeme sa možno už o pár rokov vôbec nebudú môcť pohnúť z domu. Dôvodom budú extrémne neprívetivé vonkajšie podmienky, a preto ľudia uprednostnia pobyt v interiéri s klimatizáciou.  

Viac o téme: Klimatické zmenyNárast teplôt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu