Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Špinavé hry na akademickej pôde pre titul profesora

Branislav Antala
Branislav Antala (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Jeden z najväčších odborníkov na Fakulte telesnej výchovy a športu (FTVŠ), medzinárodne uznávaný odborník a docent Branislav Antala chce byť profesorom. Do celého procesu získania profesúry však vstúpil anonym, ktorý chce podľa nášho zdroja Antalu spochybniť.

Pred viac ako rokom v marci 2019, si docent Antala vyplnil žiadosť, že chce byť profesorom na FTVŠ v študijnom odbore športová edukológia. K životopisu priložil aj osem monografií (podľa wikipédie ide o vedecké diela, publikácie), pričom na splnenie požiadaviek na udelenie titulu profesor sú postačujúce iba dve. Jednou z ôsmich bolo aj dielo Medzinárodné aspekty školskej telesnej výchovy a jej manažmentu. Na nej pracoval spolu s Gabrielou Olosovou.

Štvorčlenná komisia mesiac po podaní Antalovej žiadosti (apríl 2019) o profesúru prišla k záveru, že všetko je v poriadku a jeho publikácie vyhovujú dielam na vedeckej úrovni. Rovnako aj oponentské posudky k uvedeným monografiám boli podľa troch oponentov v poriadku.

Podľa nášho zdroja na jeseň 2019 do celého procesu vstúpil anonym, ktorý Antalu obvinil z plagiátorstva pri diele Medzinárodné aspekty školskej telesnej výchovy a jej manažmentu. Dôvodom mala byť skutočnosť, že použil niektoré svoje vlastné texty zo svojej staršej publikácie. Fakulta odmietla, že by bol plagiátorom. Denník N, ktorý tému priniesol, v tejto súvislosti cituje stanovisko predsedu inauguračnej komisie a profesora Tomáša Kampillera z októbra 2019, ktoré adresoval Vedeckej rade FTVŠ: „Činnosť inauguranta (Antalu) nevykázala žiadne známky plagiátorstva. V prípade autoplagiátorstva bolo konštatované, že išlo predovšetkým o formálne nedostatky, bežne sa vyskytujúce v rámci celej UK a nejde o závažné porušenie predmetnej legislatívy, nakoľko aj autorský zákon umožňuje použitie vlastných textov.“

Nakoniec docent Antala sám iniciatívne požiadal o preradenie spomínaného diela do inej kategórie a vyňatie zo žiadosti o profesúru, čo v Denníku N potvrdil aj prorektor UK pre vonkajšie vzťahy Radomír Masaryk. V stanovisku tvrdí, že Antala v októbri 2019 sám požiadal o vyradenie sporného diela spomedzi monografií. V žiadosti o profesúru uvádza teraz sedem diel, čo je postačujúce na získanie najvyššieho akademického titulu. „Inaugurant si uvedomil, že na základe vyhlášky o centrálnom registri evidencie publikačnej činnosti niektoré výsledky uvedenej publikácie už boli publikované v minulosti a môže nastať problém podmienky originality vzhľadom na charakteristiku vedeckej monografie,“ napísal prorektor Masaryk.

Docent Antala spĺňa a v mnohých prípadoch vysoko prevyšuje kritériá na udelenie titulu profesor. O tom, či docentovi Antalovi bude udelený titul profesor, v pondelok (8.6) rozhodne Vedecká rada Univerzity Komenského. Profesorov nakoniec menuje prezidentka na návrh ministra školstva.

Viac o téme: Branislav AntalaFTVŠ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu