Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Veterinárka varuje: Psom toto leto ohrozí epidémia, majitelia, buďte obozretní!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Podľa veterinárky čaká psov a ich majiteľov v najbližších mesiacoch náročné obdobie. Klimatické podmienky v kombinácii s koronavírusovými opatreniami totiž vytvorili ideálne prostredie na rozmnožovanie bĺch. Odborníčka preto apeluje na prevenciu, pretože je jednoduchšia než boj so zamorením.

Podľa veterinárky Zoe Costiganovej zo spoločnosti Itch Pet sa musia majitelia štvornohých miláčikov vo Veľkej Británii tento rok pripraviť na inváziu bĺch, ktorá vyvrcholí v lete. "Na začiatku roka sužovali krajinu záplavy, potom prišli obmedzenia proti pandémii, ktoré uväznili mnohých majiteľov domácich zvierat v karanténe, a tak sa o nich nemohli starať ako inoked. A podľa meteorológov bude extrémne horúce leto. Toto všetko vytvára ideálne podmienky na šírenie bĺch," vysvetlila. 

Veterinárka varuje: Psom toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Je preto potrebné náležite sa na túto situáciu pripraviť a urobiť čo najviac preventívnych opatrení. Costiganová zároveň poukázala na výsledky štúdie, do ktorej sa zapojilo dvetisíc majiteľov psov a mačiek. Priemerne každý desiaty z nich pripustil, že súčasné obmedzenia mu skomplikovali alebo úplne znemožnili prístup k odbornej starostlivosti o jeho domáceho miláčika. 

Veterinárka varuje: Psom toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Zverolekárka upozorňuje, že blchy nie sú iba zdrojom podráždenia, ale spôsobujú aj zápaly pokožky a môžu byť prenášačmi iných parazitov, napríklad pásomnice. "Je oveľa ľahšie zabrániť zamoreniu ako liečiť a odstraňovať následky," dodáva Costiganová. Blcha má vo svojom životnom cykle štyri hlavné štádiá: dospelý jedinec, vajíčko, larva a kukla. Ich celkový životný cyklus môže trvať od niekoľkých týždňov do niekoľkých mesiacov v závislosti od podmienok prostredia. Adekvátna prevencia a liečba je preto veľmi dôležitá. 

Viac o téme: PesBlcha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu