Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Transgenderový mladík (34) porodil dieťa: Na matrike narazil na neobyčajný problém

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Freddy Mcconnell)

LONDÝN - Britský súd nepovolil transgenderovému mužovi, aby bol v matrike zapísaný ako otec dieťaťa, ktoré porodil. Tribunál tak potvrdil starší verdikt, podľa ktorého je osoba, ktorá bola tehotná a porodila dieťa, automaticky považovaná za matku. Mladík rozsudok odmieta a hodlá sa proti nemu odvolať.

Tridsaťštyriročný Freddy McConnell sa narodil ako žena, v roku 2013 však začal s testosterónovou terapiou a o rok neskôr podstúpil obojstrannú mastektómiu, čiže odstránenie mliečnych žliaz. Niekoľko rokov nato ho úrady oficiálne uznali za muža. Mladík si ale nenechal odstrániť reprodukčné orgány, v roku 2017 po vysadení testosterónovej terapie otehotnel a predvlani porodil dieťa. Na matrike však jeho požiadavku, aby bol zapísaný ako otec dieťaťa, neuznali, čo viedlo k teraz už dvojročnej právnej bitke. 

FOTO Transgenderový mladík (34)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

McConnell a obhajcovia práv sexuálnych menšín tvrdia, že súd upiera transgenderovým osobám základné právo na to, aby úrady uznávali ich požadované pohlavie. Podľa názoru súdu ale dieťa musí mať na rodnom liste uvedenú matku, pretože má právo vedieť, kto ho porodil. Sudca sa v tejto súvislosti odvolal aj na rozhodnutie britského parlamentu, podľa ktorého je za matku považovaná vždy osoba, ktorá dieťa porodí, čo platí aj u matiek, ktoré počali po umelom vložení cudzieho oplodneného vajíčka do maternice. 

FOTO Transgenderový mladík (34)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/The Guardian)

Podľa Freddyho rozhodnutie súdu proti sebe stavia práva rodiča a dieťaťa, čo nezodpovedá realite. "Nikdy som nepočul o tom, že by akýkoľvek transgenderový muž, ktorý porodil, chcel zatajiť pred svojím dieťaťom jeho pôvod. Je tu predpoklad, že sa transgenderové osoby hanbia, čo nie je pravda," vyhlásil s tým, že bude v bitke pokračovať i kvôli ďalším ľuďom, ktorí sa ocitli v podobnej životnej situácii.

Viac o téme: PôrodTransgenderFreddy mcconnell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu