Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neskutočné VIDEO z Jadranu: Keby tam boli turisti, ostali by v nemom úžase!

(Zdroj: Youtube/Pif paf puf)

ZÁHREB - Snímky veľrýb a delfínov v Jadranskom mori zaplavili v posledných dňoch chorvátsky internet. Podľa expertov sa príroda zotavuje v dôsledku koronavírusovej pandémie, keď takmer ustala námorná doprava, píše server Balkan Insight.

Hrvoje Čižmek, biológ z chorvátskeho združenia morských výskumníkov 20 000 míľ uviedol, že teória o vplyve pandémie na návrat morských cicavcov, ako sú delfíny či veľryby, je podľa všetkého správna. Veľryby totiž používajú zvuk na komunikáciu a hustá námorná doprava ich ruší. Preto sa zvyčajne rušným vodám vyhýbajú. Podotkol však, že veľryby sa v Jadranskom mori z času na čas objavujú aj tak. "Pokiaľ ide o súčasné prípady, obzvlášť ten s veľkou veľrybou, ktorá bola spozorovaná pred niekoľkými dňami a zrejme je stále niekde v mori, ide o normálny jav v túto ročnú dobu," upresnil Čižmek s tým, že Stredozemné more je domovom veľrybích populácií, ktoré sa v apríli alebo máji presúvajú na Jadran kŕmiť planktónom. Jednu z nich videli neďaleko chorvátskeho ostrova Šolta.

Vody pri polostrovnom lesoparku Marjan v Splite zas poctilo návštevou osem delfínov, ktorí sa rovnako ako šoltská veľryba stali hitom sociálnych sietí. Podľa Čižmeka sa tieto fascinujúce tvory teraz odvažujú priplávať oveľa bližšie k brehom než obvykle. "Je tam asi omnoho viac delfínov, než koľko ich teraz ľudia vidia. Dostávame množstvo správ o tom, že delfíny boli zahliadnutí z balkónov domov na pobreží, ktoré majú dobrý výhľad na zátoky či prielivy. Počas koronavírusovej krízy sa dejú aj dobré veci. Tie sa ale netýkajú ľudí, ale väčšinou prírody. Veľa sa hovorí o zníženom objeme oxidu dusíka v atmosfére. Námorná doprava klesla, ľudia sa v posledných mesiacoch plavia oveľa menej, takže niečo sa deje," dodal biológ.

More je čistejšie i na druhom brehu Jadranského mora, pri talianskych Benátkach, ktoré boli tvrdo zasiahnuté pandémiou, a kde je pohyb ľudí silne obmedzený. V Benátkach sa voda krásne vyčistila, pretože miestna vodná doprava sa tam zastavila. Minulý týždeň sa tam dokonca objavila medúza. Ľudia by sa mohli zo súčasnej situácie poučiť a byť vnímavejší voči životnému prostrediu. Príroda sa teraz môže nadýchnuť, bolo by pekné si myslieť, že po tom, ako sa pandémia skončí, ľudia sa začnú prírodu trochu viac vážiť. 

Viac o téme: ChorvátskoDelfínJadranPandémiaVeľrybyKoronavírusJadranské more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu