Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci vďaka opatreniam proti koronavírusu spozorovali nevídaný jav na Zemi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATÉNY - Planéta sa vďaka opatreniam proti šíreniu koronavírusu stíšila a vedci tak majú šancu načúvať i slabým zvukom vychádzajúcim zvnútra Zeme. V rozhovore s agentúrou Reuters to uviedol grécky profesor Efthimios Sokos, ktorý sa zaoberá seizmologickým výskumom.

Väčšina štátov v marci zaviedla množstvo opatrení v snahe spomaliť šírenie nákazy medzi obyvateľmi. Jedným z dôsledkov je prerušenie mnohých ľudských aktivít, a teda aj znížená hlučnosť. "Je ticho. Doposiaľ hluk ľudskej činnosti často prekryl veľmi slabé zemetrasenia. Teraz sme ale schopní ich zaznamenať presnejšie," skonštatoval profesor.

Vedci vďaka opatreniam proti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Situácia v seizmológii je podľa neho podobná ako v astronómii; astronómovia kvôli svetelnému znečisteniu, ktorá je produktom ľudskej činnosti, nemôžu pozorovať hviezdy z miest. "Pre nás je to teraz, akoby zhasli svetlá," uviedol Sokos. Jeho kolega Christos Evangelidis povedal, že priekopníkmi vo výskume sú Belgičania. Gréci zatiaľ získali údaje z Atén a Solúnu a postupne do štúdie zahrnú ďalšie mestá. Ich závery budú známe, keď krajiny uzávery zrušia. 

Muž v ochrannom odeve
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Yorgos Karahalis)

"Chceme prísť na to, či je možné zaznamenať minimálne seizmické pohyby, ktoré za iných okolností prekrýva hluk vytváraný človekom," uviedol Evangelidis. Gréci sú zatiaľ v obmedzení svojho pohybu pomerne disciplinovaní. V krajine je zhruba 2200 infikovaných a vyše sto obetí. Hluk sa v gréckych mestách za normálnych okolností trochu znižuje len v polovici augusta, keď vrcholí letná sezóna a väčšina Grékov sa presunie na pláže. Teraz to vyzerá tak, akoby už bol august, možno je dokonca ešte tichšie. 

Viac o téme: Zemetrasenie KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu