Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mladíka trápili niekoľkohodinové erekcie bez sexu: Keď lekári odhalili príčinu, boli v šoku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MACON - Lekári z medicínskeho centra v americkom štáte Georgia skúmali zaujímavý prípad pacienta, ktorý trpel neustávajúcou erekciou. Po vylúčení všetkých možných príčin nakoniec zistili, že za problémy môže drogová závislosť. Svoje výsledky publikovali v časopise Journal of Cannabis Research.

Istý muž trpiaci pretrvávajúcou erekciou zamestnával odborníkov z Coliseum Medical Centers, ktorým sa pri prvej návšteve sťažoval na pretrvávajúcu dvanásťhodinovú erekciu. Lekári mu ju stlmili injekčne podaným fenylefrínom, ale pacient ich v krátkom čase vyhľadal opäť, tentokrát jeho bolestivá erekcia trvala šesť hodín. Vylučovacia metóda možností, ktoré bežne spôsobujú toto ochorenie nazývané priapizmus, úplne zlyhala. Potom sa lekári spýtali mladíka, či náhodou neužíva marihuanu. Ten sa priznal, že posledného polroka ju ju fajčí niekoľkokrát do týždňa, pričom erekcia sa u neho vždy dostaví do dvoch hodín po užití tejto ľahkej drogy.

Mladíka trápili niekoľkohodinové erekcie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa lekárov ide o vôbec prvý prípad potvrdzujúci súvislosť medzi užívaním kanabisu a priapizmom. Pacient uviedol, že fajčil marihuanu už ako šestnásťročný, ale po dvadsiatke si urobil prestávku.  Spomenul si aj na to, že práve počas tejto pauzy nemal spomínané problémy. To iba potvrdilo predpoklad lekárov, že príčinou komplikácií, ktoré môžu natrvalo poškodiť penis, je práve marihuana. "Testovanie na prítomnosť ďalších návykových látok v moči pacienta odhalilo, že užíva iba kanabis. Jeho história ďalej preukázala presvedčivú koreláciu medzi jeho užívaním a opakovaným priapizmom," vysvetlili experti.

FOTO Muž (57) trpí permanentnou erekciou: Spôsob, ako sa k nej dopracoval... Nie je mu čo závidieť!

Nie sú si však istí, prečo k tomuto stavu dochádza. Dôvodom by mohlo byť to, že chemikálie v marihuane vplývajú na mozog, ktorý nie je schopný vyslať signály na zastavenie erekcie. Druhá možnosť môže zasa súvisieť s dilatáciou krvných ciev, ktoré sú návykovou látkou príliš aktivované a vyvolávajú nežiadanú erekciu. 

Viac o téme: ErekciaMarihuanaPriapizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu