Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Opaľovanie znižuje riziko výskytu rakoviny pľúc

SAN DIEGO – Nadmerné opaľovanie škodí pokožke a môže dokonca spôsobiť rakovinu kože. Pri správnej ochrane však môže byť vystavovanie sa slnečným lúčom prospešné, pretože podľa tímu amerických odborníkov opaľovanie znižuje riziko ochorenia na rakovinu pľúc.

Najviac sú však pľúca ohrozené týmto zhubným ochorením pri fajčení. Tím profesora Cedrika Garlanda z University of California tvrdí, že druhým rizikovým faktorom môže byť nedostatok slnka.

„Nižšia hladina žiarenia UVB je spojená s vyšším výskytom rakoviny pľúc,“ uviedol v závere svojej štúdie profesor Garland. Jeho tím sledoval, ako súvisí miera a dĺžka vystavovania sa účinkom UVB s rakovinou pľúc vo viac ako sto krajinách na všetkých kontinentoch sveta.

Fajčenie je príčinou 75 až 85 % nádorov pľúc, ale nedostatok žiarenia UVB, ktoré v koži vyvoláva syntézu vitamínu D, ovplyvňuje vznik rakoviny tohoto typu taktiež. Ďalším rizikovým faktorom bolo vdychovanie škodlivín pochádzajúcich z priemyslu a dopravy.

Najnižší výskyt nádorov pľúc bola dokázaná u ľudí okolo rovníka, kde je najvyššia miera žiarenia UVB. U mužov bolo najrizikovejším faktorom fajčenie, kým opaľovanie toto riziko znižovalo. U žien boli najrizikovejšími fajčenie a škodlivé splodiny vo vzduchu, opaľovanie túto hrozbu tiež znižovalo.

„Predchádzajúca štúdia zistila, že pacienti, ktorí podstúpili operáciu rakoviny pľúc počas leta a prijímali viac vitamínu D perorálne, majú lepšiu šancu na prežitie než pacienti, ktorých operovali v zime a prijímali v potrave vitamínu D najmenej,“ dodal Garland.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu