Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci skúmali dno Severného ľadového oceánu: Ani vo sne nečakali, čo tam objavia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

UPPSALA - Časopis Current Biology priniesol článok, v ktorom vedci informovali o tom, že na dne Severného ľadového oceánu bola objavená prítomnosť baktérie podobnej chlamýdiam. Prekvapivé zistenie môže pomôcť poodhaliť pôvod týchto mikroorganizmov, ktoré infikujú v ľudskom organizme len určitý druh buniek.

Podmorská lokalita známa ako Lokiho hrad, ktorú tvoria hlbokomorské hydrotermálne komíny vyčnievajúce z dna Arktického oceánu medzi Nórskom a Grónskom, odhalila pozoruhodné tajomstvo. Vedci zhruba v trojkilometrovej hĺbke počas skúmania sedimentov morského dna objavili druh baktérie, ktorý označili za biologického bratranca chlamydií. Tieto baktérie v ľudskom organizme infikujú len určitý druh buniek a patria k sexuálne najčastejšie prenosným chorobám. Niektoré ich druhy však napádajú aj dýchacie cesty a pľúca. 

Vedci skúmali dno Severného
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

"Zistenie, že chlamýdie majú "príbuzných" v morských sedimentoch, nám otvorilo nový pohľad na to, ako sa vyvíjajú ich patogény," vysvetlila autorka štúdie Jennah Dharamshiová zo švédskej Uppsala University portálu Live Science. Väčšina doterajších poznatkov bola podľa jej slov založená na analýzach patogénnych línií v laboratóriu, pričom tento výskum potvrdil, že sa môžu nachádzať aj na tých najneočakávanejších miestach. "Táto skupina baktérií môže nakoniec hrať oveľa väčšiu úlohu v morskej ekológii, ako sme si doteraz mysleli," dodal holandský vedec Daniel Tamarit.

Viac o téme: BaktérieVýskumSeverný ľadový oceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu