Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pred sto rokmi záhadne zmizol v Bermudskom trojuholníku parník: Konečne zistili, čo sa s ním stalo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Osud parníka SS Cotopaxi je už takmer sto rokov zahalený tajomstvom. V roku 1925 opustil americký Charleston a jeho cieľom bola Havana, kde však nedorazil. Nenašli sa po ňom žiadne stopy, príbeh stratenej lode bol dlhodobo pripisovaný záhade Bermudského trojuholníka. Pátranie námorných archeológov však potvrdilo, že existuje súvislosť medzi zmiznutým parníkom a vrakom nájdeným pred niekoľkými rokmi na Floride.

Tím expertov lokalizoval vrak obchodnej lode, ktorá zmizla v Bermudskom trojuholníku takmer pred sto rokmi. SS Cotopaxi plná uhlia vyrazila do Havany z Charlestonu 25. novembra 1925, ale záhadne zmizla a nezanechala po sebe akúkoľvek žiadnu stopu. Neboli nájdené žiadne záchranné člny ani pozostatky tiel 32-člennej posádky. Časom sa loď zaradila medzi záhady Bermudského trojuholníka a stala sa námetom sci-fi príbehov.

Príbeh pritiahol nedávno pozornosť morského biológa a podmorského archeológa Michaela Barnettea, ktorý sa pustil do pátrania po nej. Začal možno trochu netradične v Londýne, v archívoch spoločnosti Lloyd´s, kde bolo plavidlo poistené. Kontaktoval tam britského historika Guya Waltersa, ktorý objavil pozoruhodné informácie. "Loď vyslala tiesňové signály v Jackonsville na Floride 1. decembra 1925. Tento fakt bol doteraz neznámy. Vždy si hovorím, že je lepšie začať v archívoch a nie bezhlavo sa potápať," vysvetľuje Barnette. Následne sa dopracoval k zaujímavej súvislosti s vrakom objaveným pred tridsiatimi rokmi neďaleko pobrežia mesta St. Augusta na Floride. Ide o bývalý prístav koloniálnych lodí, v jeho okolí možno nájsť viacero vrakov lodí zo 16. a 17. storočia. Jedným z nich bolo aj neidentifikované plavidlo prezývané "Bear Wreck", ktoré je však podstatne mladšie; vyrobené bolo na začiatku 20. storočia. Barnette a jeho tím preto začali pracovať s teóriou, že záhadný vrak je vlastne SS Cotopaxi.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Imaged)

Okamžite sa spojili s potápačom Al Perkinsom, ktorý vrak skúma už viac ako tri desaťročia a má z neho množstvo predmetov. Jedným z nich je aj ventil vyrobený spoločnosťou neďaleko mesta Ecorse, kde postavili aj zmiznutý parník. Teóriu archeológa a jeho tímu podporili aj ďalšie zistenia. Historik Walters neskôr objavil v Národnom archíve v New Yorku sťažnosti vznesené rodinami nezvestných členov posádky voči prevádzkovateľovi Cotopaxi - spoločnosti Clinchfield Navigation. Tvrdili v nich, že loď nebola prispôsobená na plavbu v drsných podmienkach oceánu. V nájdených dokumentoch prezident spoločnosti všetko popiera a tvrdí, že jediným dôvodom, prečo sa loď potopila, bola veľká búrka pri pobreží Floridy. Neskôr to potvrdili aj historické záznamy o počasí, v ktorých je uvedené, že v ten deň, keď loď vyslala tiesňové signály, zúrila v oblasti silná búrka. Prezident vo svojom svedectve uviedol aj posledné známe súradnice plavidla z 30. novembra 1925. Barnette zakreslil tieto súradnice na mape a vyplynulo z nich, že loď ich vysielala z bodu vzdialeného iba 35 kilometrov od nájdeného Bear Wreck. Toto miesto sa zároveň nachádza aj na plánovanej trase parníka  z Charlestonu do Havany.

Barnetteov tím, ktorý už niekoľkokrát preskúmal vrak, je presvedčený o tom, že údaje o súradniciach spojené s núdzovým signálom, historické záznamy o počasí, nájdené predmety i sťažnosti pozostalých sú dostatočnými dôkazmi o tom, že Bear Wreck je hľadaný SS Cotopaxi. "Potápači z celého sveta, ktorí sa snažia identifikovať staré vraky, často píšu záverečnú kapitolu nejakého príbehu alebo niekedy dokonca prepisujú históriu," uviedol archeológ, ktorý si myslí, že pripisovanie leteckých a námorných nešťastí záhade Bermudského trojuholníka je veľmi povrchné a zavádzajúce. "Tragédie tejto oblasti nie sú žiadnym príbehom. Je to krutá dráma, ktorú prežívajú posádky lodí a lietadiel," dodáva smutne.

Viac o téme: Bermudský trojuholníkVrak lode
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu