Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšia hrozba z oblasti Číny: Ľadovce ukrývajú prastaré vírusy, ak sa roztopia, bude to katastrofa

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

TIBET - Staroveké vírusy, ktoré boli dlhodobo zmrazené v čínskom ľadovci, by mohli opäť ohrozovať ľudí. Ak sa ľad roztopí, 28 skupín vírusov môže spôsobiť skutočnú katastrofu. Vedci zatiaľ nevedia, aký majú charakter, ani to, ako by sa prípadne mohlo proti nim bojovať.

Prastaré vírusy odpočívali v ľadovci Guliya na severozápadnej plošine v Tibete. Predpokladá sa, že majú aspoň 15-tisíc rokov, moderná medicína preto veľa z nich nepozná. Nedávny výskum z ľadovca ukázal, že sa v ňom nachádza 28 vírusových skupín. Vzorky, ktoré vedci skúmali, pochádzali z rokov 1992 až 2015. Získali ich tak, že prerezali ľadové jadrá pásovou pílou. Dokázali z nich identifikovať iba päť z 33 nájdených vírusov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Youtube/East Knox in Antarctica)

Výskumníci v tejto súvislosti varujú, že ak sa ľad rozpustí, do životného prostredia sa dostane nákaza. V súčasnosti sa snažia získať o vírusoch čo najviac poznatkov, aby neskôr vedeli bojovať proti prípadnej vírusovej epidémii.

Vedci pod ľadovcom v Antarktíde objavili to, o čom tušili už dlho: Ďalšia hrozba pre svet

Vedci sa s neznámymi vírusmi stretávajú už dlhé roky. V roku 2016 napríklad v Arktíde prepukla nákaza antraxom. Približne 40 ľudí bolo hospitalizovaných a 12-ročný chlapec zomrel po tom, čo sa nakazil od 70-ročnej mŕtvoly soba. Odkrylo ju globálne otepľovanie a následné miznutie ľadových plôch. Pre antrax umrelo na severnom póle vyše tisíc sobov. Predpokladá sa, že zmeny klímy ovplyvňujú aj tibetskú plošinu. Od roku 1970 stratila štvrtinu ľadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu