Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNA SPRÁVA Smrtiaci vírus je už v Európe, Francúzsko potvrdilo prvé prípady

Cestujúci majú na tvári ochranné rúška pred železničnou stanicou v Pekingu Zobraziť galériu (3)
Cestujúci majú na tvári ochranné rúška pred železničnou stanicou v Pekingu (Zdroj: TASR/AP/Mark Schiefelbein)

PARÍŽ - Vo Francúzsku potvrdili v piatok večer dva prípady nákazy novým koronavírusom, ktorým sa v Číne infikovali už stovky ľudí a rozšíril sa aj do iných krajín. Ide o prvé potvrdené prípady v Európe, informovali agentúry AP a AFP.

Nakazenými sú pacient v nemocnici v meste Bordeaux na juhozápade Francúzska, druhý prípad zaznamenali v Paríži, oznámila francúzska ministerka zdravotníctva Agnes Buzynová. Podľa jej slov obaja infikovaní cestovali do Číny. Ministerka podľa vlastných slov očakáva ďalšie takéto infekcie. "Máme dva prípady. Pravdepodobne budeme mať ďalšie," povedala novinárom. Buzynová sa domnieva, že Francúzsko je prvou európskou krajinou, kde potvrdili tieto prípady, pretože vyvinulo test umožňujúci rýchle diagnostikovanie tohto ochorenia. 

MIMORIADNA SPRÁVA Smrtiaci vírus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

Nový koronavírus dostal označenie 2019-nCoV. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom prakticky izolovala od okolitého sveta. Koronavírus sa rozšíril aj do iných oblastí Číny a prípady ochorení hlásili tiež v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane a v USA. 

Prvý nakazený, 48-ročný muž hospitalizovaný v Bordeaux, prechádzal cez čínske mesto Wu-chan, epicentrum šírenia tohto vírusu, pred tým, ako v stredu pricestoval do Francúzska. Druhú infikovanú osobu prijali do nemocnice v Paríži, taktiež po ceste do Číny. Ministerka však dodala, že o tomto prípade nemá bližšie informácie, pretože nákazu potvrdili krátko pred jej tlačovou konferenciou. Nový koronavírus dostal označenie 2019-nCoV. Prvýkrát ho zaznamenali koncom roka 2019 v 11-miliónovom meste Wu-chan, ktoré Čína medzičasom rovnako ako viacero ďalších oblastí prakticky izolovala od okolitého sveta.. 

MIMORIADNA SPRÁVA Smrtiaci vírus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Chinatopix via AP)

Prípady ochorení hlásili okrem iného v Thajsku, Japonsku, Južnej Kórei, na Taiwane a v USA, kde v piatok potvrdili 60-ročnú ženu ako druhú pacientku na území Spojených štátov nakazenú novým vírusom.Väčšina osôb nakazených týmto ochorením má príznaky podobné chrípke vrátane horúčok, kašľa, dýchavičnosti, podráždeného hrdla a nádchy. Vírus si doteraz vyžiadal najmenej 26 obetí na životoch a 830 ľudí sa ním nakazilo.

Viac o téme: VírusNákazaČínaFrancúzskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu