Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci objavili nový druh: Je mimoriadne jedovatý, ale najhoršie je, že TAKTO dokáže ohroziť ľudí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXICO CITY - Vedci z mexickej National Autonomous University objavili nový druh jedovatého pavúka. Ide o skutočného jedoša, pretože iba jedno jeho uhryznutie môže spustiť odhnívanie ľudského tkaniva. Najhoršie je, že miluje ľudské príbytky, pretože má rád teplo. Zaútočí však iba vtedy, ak sa cíti ohrozený.

Nový objav v ríši pavúkov pomenovali vedci loxoscele tenochtitlan. Tento druh je podľa nich mimoriadne jedovatý, pretože po jeho uhryznutí obeti začne rýchlo odumierať tkanivo a tvoriť sa môžu lézie veľké približne 40 centimetrov. Nebezpečný je obzvlášť pre deti a v extrémnych prípadoch môže spôsobiť deštrukciu krviniek. Útočí ale len vtedy, ak ho niečo ohrozuje. Prežíva zväčša v nábytku. "Príbytky mu poskytujú teplo, potravu a sucho. Je preto hrozbou pre ľudí," uviedol profesor Alejandro Valdez-Mondragon. 

Vedci objavili nový druh:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/tomonews us)

Loxoscele tenochtitlan sa živí hmyzom. Výskumníci si ho pôvodne pomýlili s druhom loxosceles misteca, pretože sa na tenochtitlan, pôvodom z mexických štátov Guerrero a Morelos, veľmi podobá. "Mysleli sme si, že bol k nám z týchto regiónov dovezený pri preprave okrasných rastlín. Až pri štúdii molekulárnej biológie oboch druhov sme zistili, že sú úplne odlišné," dodal profesor a zároveň varoval, že pavúky sú priťahované odpadkami, pretože v nich nachádzajú hmyz. 

FOTO Vedkyňa otvorila škatuľu s biotopom: Z toho, čo sa v nej nachádzalo, vás totálne strasie

Je tiež známe, že samice sú dvojnásobne jedovatejšie ako samce. Mimochodom, Mexiko je krajinou s najvyšším výskytom rodu loxosceles, 40 zo 140 druhov má pôvod práve tam. 

Viac o téme: MexikoPavúkObjav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu