Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Muž sa odvážil na ultramaratón: Po vyše sto kilometroch zažil peklo, zvracal tak silno, až...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

SACRAMENTO - Aj pre tých najlepších bežcov môže byť maratón poriadnou fuškou. Ale pre tohto 37-ročného muža z Kalifornie, ktorý sa odhodlal na 160-kilometrový ultramaratón, to bolo hotové peklo. Počas behu zvracal tak silno, až sa mu roztrhol pažerák. Lekári uviedli, že ide o ojedinelý medicínsky prípad.

V časopise BMJ Case Reports bol v auguste publikovaný článok o 37-ročnom ultramaratóncovi, ktorý sa prvýkrát odhodlal odbehnúť 160 kilometrov. Po vyše 110 kilometroch spolu s partnerom musel zájsť do asistenčnej stanice, pretože mu nebolo dobre. Čoskoro po odchode sa mužov bežecký partner vrátil sám, aby požiadal o pomoc.

Niekoľko metrov od stanice muž užil tabletky proti bolesti, no náhle pocítil potrebu zvracať. Počas zvracania cítil silnú bolesť na hrudi a obával sa, že si zlomil rebro. Počas prevozu sanitkou do nemocnice k nemu lekári pristupovali ako ku pacientovi s infarktom. Po dvanástich hodinách vyšetrení lekári už vedeli, že mužovi sa roztrhol pažerák.

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Ide o zriedkavý syndróm zvaný Boerhaavov syndróm, ktorý sa vyskytuje u starších ľudí. Príčinou syndrómu môže byť fajčenie. Rovnako tiež silné zvracanie, pri ktorom je vyvíjaný enormný tlak na pažerák. Autori štúdie netušia, ako presne mohli tabletky proti bolesti spôsobiť zvracanie. „Je to prípad úplného šialenstva,“ uviedol lekár Andrew Pasternak.

Čítajte aj: Žena si bola zabehať v prírode: Nechutne sa nakazila, takto ľahko to môže postihnúť každého

Syndróm prvýkrát opísal Hermann Boerhaav začiatkom 18. storočia. Vďaka chirurgickým a lekárskym pokrokom je však operácia jednoduchšia a ak je syndróm včas diagnostikovaný, dá sa vyliečiť. Muž strávil v nemocnici viac ako mesiac a lekárom sa podarilo dať jeho pažerák do poriadku. Podľa Pasternaka sa muž zotavil natoľko, aby bol v roku 2020 opäť pripravený na ultramaratón.

„Celá táto udalosť mi dala nový pohľad na život a zdravie, naučil som sa ceniť malé veci v živote,“ uviedol ultramaratónec. Jeho bizarné zranenie nie je pre bežcov veľkým zdravotným rizikom. Ale Pasternak, sám bežec, poznamenal, že užívať lieky proti bolesti počas závodu môže vážne poškodiť obličky a vnútornosti. Ak už musíte počas behu užiť liek proti bolesti, Pasternak odporúča, aby ste ich zapili dostatočným množstvom vody. Tiež je dobré trochu zmierniť tempo.

Viac o téme: MaratónBehZvracaniePažerákBoerhaavov syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu