Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

10 tipov ako zostať fit po celú zimu

Aby ste boli v dobrej kondičke, mali by ste sa vzdať vysokokalorických jedál a zvýšiť príjem zinku.
Aby ste boli v dobrej kondičke, mali by ste sa vzdať vysokokalorických jedál a zvýšiť príjem zinku.

Zima nám väčšinou dáva poriadne zabrať. Číha na nás chrípka a iné neduhy. Nový Čas vám poradí, ako prečkáte aj najchladnejšie obdobie roka bez zdravotných problémov ako sú chrípka, kašeľ či prechladnutie, ale hlavne v psychickej pohode.

1. Preč s tukmi

Kto chce prečkať zimu v zdraví, mal by sa vzdať nezdravých tukov. Obranné bunky organizmu sú aktívnejšie, ak je podiel tukov v potrave nižší. Presedlajte na nízkotučné potraviny.

2. Top-ovocie

Najlepšie ovocie pre studené mesiace sú banány a figy. Tieto druhy zabraňujú prekysleniu organizmu, čo je tiež dôvodom zníženej imunity.

3. Naštartujte imunitu

Najdôležitejšou látkou pre zdravie v zime je zinok. Aktivuje viac ako 200 hormónov a enzýmov. Môže zvýšiť obranyschopnosť tela až o 60 percent. Nachádza sa v mäse, rybách a mliečnych výrobkoch.

4. Prírodná kúra

Doprajte si 7-dňovú preventívnu kúru z prírodných látok. Jednoducho si každú hodinu dajte lyžičku kvetového medu a šťavy s vysokou dávkou vitamínu C - šípky, rakytník, čierne ríbezle.

5. Zimný šport

Najlepším športom v zimných mesiacoch je paradoxne plávanie. Rozhýbe všetky vaše svaly a chráni kĺby. Najlepšie je dopriať si návštevu plavárne 2-krát týždenne aspoň na 40 minút.

6. Stop káve

Viac ako 2 kávy denne by ste nemali vypiť ani v zime. Kofeín znižuje schopnosť organizmu bojovať s vírusmi. Kávičkári sú náchylnejší na nachladnutie ako tí, ktorí pijú radšej čaj.

7. Viac tekutín

Mnoho dospelých pije v zime príliš málo. Denne by ste mali vypiť najmenej 4 poháre minerálky zmiešanej s ovocnou šťavou, napríklad brusnicovou, šípkovou, ríbezľovou a podobne.

8. Čerstvý vzduch

Kto si ráno privstane a poprechádza sa na čerstvom vzduchu asi 30 minút, môže takto zlikvidovať až 80 percent infekčných bacilov a vírusov. Večerné prechádzky tento efekt, bohužiaľ, nemajú.

9. Horúci kúpeľ

Podchladenie organizmu má za následok nachladnutie. Vždy, keď vonku premrznete, napustite si plnú vaňu horúcej vody. Pri 40 stupňoch sa v priebehu 15 minút zlikvidujú všetky náznaky choroby.

10. Výživa pre pokožku

V zime produkuje pokožka oveľa menej mazu, ktorý ju chráni. Primiešajte si preto do obvyklého krému niekoľko kvapiek olivového oleja a každý deň ho dôkladne vmasírujte do pokožky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu