Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Na Sahare objavili najrýchlejšieho mravca na svete, to musíte vidieť

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/Philtheanimalfriend)

ULM - Podľa vedcov z nemeckej univerzity v Ulme sú piesočné duny severnej Sahary domovom najrýchlejších mravcov na svete. Tie vyliezajú z rozpáleného piesku za potravou v najhorúcejšom poludňajšom počasí. Informácie o ich jedinečných bežeckých schopnostiach a iných zvláštnostiach priblížili vedci v časopise Journal of Experimental Biology.

Nemeckí vedci sledovali v západnej časti Sahary rituály strieborných mravcov z druhu cataglyphis bombycina. Dospeli k záveru, že ide o najrýchlejšie mravce na svete, ktoré v priebehu  jednej sekundy prekonajú až 108-násobok dĺžky svojho tela. "Majú flotilu drobných chodidiel. Doslova letia po povrchu, a to aj pri nízkej rýchlosti," vysvetľuje autorka štúdie Sarah Pfefferová.

Tento druh sa od ostatných púštnych druhov líši aj tým, že spod piesku vylieza v najhorúcejšom počasí a loví uhynutý spálený hmyz. Jeho lesklé telo totiž dokáže odolávať slnečným lúčom až do teploty 60 stupňov Celzia. 

VIDEO Na Sahare objavili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Philtheanimalfriend)

Skôr, ako mohla Pfefferová a jej kolegovia sledovať hmyz, museli ho nájsť. Nakoniec sa sa tak stalo neďaleko mesta Douz v južnom Tunisku, kde sa na piesočných dunách zo strieborných tiel hmyzu tiahli lesklé pásy. Členovia výskumného tímu rozmiestnili po okolí na hliníkový pás návnady v podobe červov a omrviniek. Nad túto dráhu umiestnili vysokorýchlostnú videokameru – na spomalených záberoch potom sledovali neuveriteľnú koordináciu pohybu končatín mravcov.

Videli, ako súčasne hýbu tromi nohami, ktoré spolu pracujú ako statív. Keď sa hmyz dostal na plochu, presúval sa rýchlosťou 85,5 cm za sekundu, čo je viac ako desaťnásobok rýchlosti, ktorú prekoná Usain Bolt. Medzi každým krokom sa každá nožička drobného mravca dotýkala zeme iba na sedem milisekúnd. "Výskum nemá význam len z biologického hľadiska, naše zistenia sú užitočné aj pre mechanikov. Pohyb končatín tohto druhu môže byť pre nich veľkou inšpiráciou pri zostavovaní drobných robotov," uviedla Pfefferová.

Viac o téme: SaharaMravec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu