Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Neuveriteľný príbeh od historika: Jeden prd mal v staroveku zabiť 10-tisíc ľudí!

Jeruzalem Zobraziť galériu (2)
Jeruzalem (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Staroveký rímsky historik, Flavius Josephus, spísal knihu o dejinách vojny Židov proti Rimanom, ktorá vyšla v roku 75 nášho letopočtu. V nej opisuje rozprávkový príbeh, v ktorom zlosť vojaka vyvolala povstanie proti rímskym kráľom. V dôsledku vojny umrelo pravdepodobne desaťtisíc osôb.

Josephus vo svojej knihe píše, že v rokoch 600 až 500 pred Kristom ťažko odetá stráž rímskych vojakov strážila chrám v Jeruzaleme, aby predišla akémukoľvek útoku. "Jeden z vojakov si zrazu strhol svoj odev, prikrčil sa, uľavil si a obrátil sa k Židom," uvádza učenec. 

Neuveriteľný príbeh od historika:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Autor neskôr vysvetlil, že vojak zmizol v dave. Nech urobil čokoľvek, vyvolalo to nepokoje a verejnosť zaútočila na Rimanov. "Židia a Rimania vyvolali obrovskú vlnu násilia, kráčali proti sebe. Tlačili jeden na druhého, až ich napokon v tejto tlačenici desaťtisíce umreli," dodal Josephus. 

Archeológovia mali objaviť mesto, v ktorom sa prechádzal Ježiš po tom, ako vstal z mŕtvych!

Treba však brať do úvahy, že historik opisoval obdobie nepokojov v starovekom Jeruzaleme niekoľko sto rokov po ich skončení. Čísla preto môžu byť prehnané. A rovnako aj tento príbeh. 

Viac o téme: JeruzalemVojnaŽidiaRimania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu