Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Švédi vystavovali nepravé Warholove diela

Kartónové repliky mydla sa ukázali byť falzifikátmi.
Kartónové repliky mydla sa ukázali byť falzifikátmi.

ŠTOKHOLM - Viac ako 100 diel pripisovaných Andymu Warholovi je podľa Štokholmského národného múzea moderného umenia podvod.

Správa hovorí, že niektoré z kartónových replík mydla s názvom Brillo Boxes vznikli tri roky po umelcovej smrti v roku 1990 na výstavu v Petrohrade. "Škatule z roku 1990 musíme chápať ako kópie vyrobené na výstavu, ktorá bola dôvodom pre ich vytvorenie," uzavreli predstavitelia múzea po vyšetrovaní ich autentickosti.

Dodali, že pôvodom slovenský umelec ich neautorizoval, a preto by ich mali odstrániť z oficiálneho zoznamu Brillo Boxes. V múzeu je podľa pracovníkov, ktorí porovnávali originály s kópiami, 6 zo 105 nepravých Brillo škatúľ. Originálne kusy pochádzajú z roku 1968.

Zamestnanci začali škatule skúmať po tom, keď sa na začiatku roku objavila správa tvrdiaca, že falošné kartóny vyrobili vo švédskom meste Malmö. Zodpovednosť údajne nesie bývalý technický riaditeľ mestského kultúrneho strediska Arne Goransson. Národné múzeum získalo umelecké diela od bývalého riaditeľa a známeho experta na umenie Ponta Hultena v roku 1995.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu