Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Dvadsať šialených faktov zo života, o ktorých ste zaručene netušili: Už ten tretí vás šokuje!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Niektoré fakty, ktoré sprevádzajú ľudstvo a život na našej zemeguli, sú naozaj bizarné. Mnohé z nich možno prevrátia vašu predstavu o fungovaní sveta alebo aspoň pomôžu prelomiť trápne ticho v konverzácii či zabaviť priateľov.

Bizarné fakty, ktoré nahromadila ľudská história, vyznievajú šialene a čudne. Ich čítanie vás však zaručene pobaví a zároveň sa určite dozviete veci, o ktorých ste doteraz netušili. Tu je dvadsiatka z nich:  

1. Na najtichšom mieste na Zemi by ste nevydržali dlhšie ako 45 minút

Mnohí možno túžia po tom, aby všetko v ich okolí stíchlo a mohli si konečne vychutnať nerušené ticho. Výskum vo zvukovo izolovanej anechoickej komore v Minnesote však potvrdil, že ľudia nevydržali bez akéhokoľvek zvuku prichádzajúceho zvonku dlhšie ako 45 minút. Tí, čo ju navštívili, počuli iba zvuky šíriace sa z vlastného tela, ako napríklad tlkot srdca. Autorovi výskumu Stevenovi Orfieldovi respondenti potvrdili, že takéto ticho ich znervózňovalo a desilo. Zároveň bolo pre nich ťažké orientovať sa bez akéhokoľvek zvuku prichádzajúceho zvonka.

2. "X" ako pusa

Symbol "x" sa prvýkrát použil na vyjadrenie bozku už v roku 1763. Ak ho teda používate na záver správy, mailu či listu, nerobíte nič neobvyklé alebo nové. Podľa Oxfordského slovníka ho v danom roku po prvý raz použil prírodovedec Gilbert White.

3. Psy kadia podľa svetových strán

Vedeli ste, že psy zvyčajne vykonávajú veľkú potrebu v súlade s osou svetových strán sever - juh a zarovnávajú pri tom svoju telesnú os s čiarami magnetického poľa? Toto zistenie potvrdila dvojročná štúdia vykonaná na sedemdesiatich psoch, ktorej výsledky zverejnil časopis Frontiers in Zoology. Toto je zrejme dôvod, prečo to trvá tak dlho, kým sa váš pes rozhodne, kam sa vykadí. 

Dvadsať šialených faktov zo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

3. Obyvateľstvo strednej Európy v dobe kamennej by sa zmestilo na väčšiu výletnú loď 

Autori výskumu publikovaného v časopise PLOS ONE informovali o tom, že v období doby kamennej žilo v strednej Európe menej ako 1500 ľudí. To je zhruba počet, ktorý sa zmestí na výletnú loď priemernej veľkosti. 

4. Najdlhšia televízna reklama trvala 14 hodín

Išlo o reklamu od Old Spice na produkt, ktorý údajne trvá večne. Jej hlavným aktérom je herec Terry Crews. Celú verziu spotu si môžete pozrieť na internete. Odvysielaná v televízii bola iba v brazílskom Sao Paule 8. decembra 2018, čím si získala zápis do Guinnessovej knihy rekordov ako najdlhšia televízna reklama.

5. Pauza v konverzácii trvá zvyčajne 200 milisekúnd

Samozrejme za predpokladu, že ide o aktívny a čulý rozhovor. Stephen Levinson z Psychologického lingvistického inštitútu Maxa Plancka zároveň vysvetlil, že takto dlhá je medzera, ktorá zahŕňa "minimálny čas odozvy človeka na akýkoľvek podnet," a to aj vtedy, keď bežci reagujú na štartovaciu pištoľ". 

Dvadsať šialených faktov zo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

6. Nikto presne nevie, ako sa správne píše meno Williama Shakespearea

A v skutočnosti to zrejme nevedel ani samotný spisovateľ a dramatik. Najčastejšie vraj používal pomenovanie "Willm Shakp" a "Willm Shakspere". V historických zdrojoch sa nachádza až osemdesiat variácií jeho mena, ako napríklad "William Shakspeare", "Shappere" či "Shaxberd".

7. Posúvanie sa v kolónach s autami dodržujúcimi tesné vzdialenosti neurýchľuje pohyb vozidiel

Výskum Technologického inštitútu v Massachusetts z roku 2017 potvrdil, že dodržaním rovnakej vzdialenosti medzi automobilmi na oboch koncoch sa dostanete do cieľa oveľa rýchlejšie, ako keď sa držíte tesne za vozidlom pred vami. Lenže nezáleží iba na vás, ale aj na ostatných účastníkoch cestnej premávky.

8. Banány svietia na modro pod UV lampou

Vedci z univerzity v rakúskom Innsbrucku a z americkej Columbijskej univerzity potvrdili, že banány žiaria na modro pod lampou s ultrafialovým žiarením. Spôsobuje to degradácia chlorofylu, ku ktorej dochádza v tomto ovocí pri jeho dozrievaní.

9. Mozgová aktivita herca sa pri hraní mení

Vďaka tomu herci vo svojich úlohách nemenia iba kostýmy, ale aj reakcie mozgu. K tomuto zisteniu sa dopracovali kanadskí vedci počas štúdie, pri ktorej monitorovali mozgy hercov. Výsledky odhalili, že mozgová aktivita účastníkov sa líšila v závislosti od samostatných scenárov. "Vyzerá to tak, že keď hrajú, sú potláčaní postavou, ktorú práve stvárňujú," uviedol autor štúdie Steven Brown.

Dvadsať šialených faktov zo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

10. Vo vnútri Eiffelovej veže je byt

Navrhol ho samotný konštruktér Gustave Eiffel, ale nikdy v ňom nebýval. Neveľký priestor zdobia tapety, zariadený je drevenými skrinkami a dokonca je v ňom aj klavír. Môžete do neho nahliadnuť cez okno oknom, ak pôjdete na vežu výťahom.  

11. Najväčšia pizza na svete merala v priemere 40 metrov

Väčšina ľudí pizzu miluje a nie je mesiac, či možno dokonca týždeň, kedy by si ju nedopriali. V roku 2012 pätica pizza majstrov z Ríma vytvorila najväčšiu pizzu na svete. V priemere mala 40 metrov a pri jej výrobe bolo použitých 9000 kg bezlepkovej múky. Pizzu pomenovali "Ottavia" na počesť prvého rímskeho cisára Octaviana Augustusa. 

12. Archeológovia objavili elixír nesmrteľnosti

Stalo sa tak v marci tohto roka v starovekej čínskej hrobke v provincii Henan. Ukrytý mal byť v bronzovom hrnci zo západnej dynastie Han starom 2000 rokov. Bolo v ňom 3,5 litra kvapaliny označovanej v starej taoistickej literatúre ako elixír nesmrteľnosti. Analýzou sa zistilo, že ide o zmes dusičnanu draselného a alunitu. Divné na celom objave bolo to, že ho našli v  hrobke plnej členov šľachtickej rodiny, ktorá si očividne neužívala nesmrteľný životný štýl.

13. V Alabame doručujú poštu po rieke

 V tomto americkom štáte poštár ukladá zásielky priamo z paluby do schránok umiestnených na brehu. Tento špecifický spôsob poštového doručovania je bežný v meste Magnolia Springs  od roku 1915.

14. Mačky dokážu manipulovať ľudí svojím mňaukaním

Výskumníci zistili, že mačky vedia svojich majiteľov veľmi ľahko donútiť, aby im dali jedlo či venovali pozornosť. A to tak, že mňaučia, akoby plakalo bábätko, čo majitelia vyhodnotia tak, že ich potreby sú urgentné a musia byť hneď uspokojené. Deje sa tak ale len v domácnostiach, kde žije jeden človek. 

15. Celé meno Barbie je Barbara Millicent Robertsová

Takto pomenovaná bola najznámejšia bábika na svete od svojej výroby v roku 1959. Jej prvé meno vybrali na počesť dcéry tvorkyne Ruth Handlerovej, ktorá sa volala Barbara a inšpirovala svoju matku pri jej výrobe. Chcela totiž bábiku, ktorá vyzerá dospelo. 

Dvadsať šialených faktov zo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Mark Lennihan)

16. Zmena v stravovaní pravdepodobne zmenila spôsob, akým ľudia hovoria

Zistili to lingvisti na univerzite v Zürichu. Podľa nich rozmach poľnohospodárstva zmenil aj spôsob ľudskej reči. Zavedenie mäkkých potravín do našej stravy ovplyvnilo ľudské zuby a čeľuste a z tohto dôvodu sme pravdepodobne začali používať písmená "f" a "v", ktoré predtým neboli až také rozšírené.

17. Budíky kedysi nahrádzali ľudia

Hovorilo sa im klopači alebo "Knocker-Upper". Budili ľudí do práce v Británii počas priemyselnej revolúcie. Drevenými palicami búchali ráno zamestnancom fabrík na dvere. Tí, ktorí sa zobudili, museli zaklopať naspäť, aby bolo jasné, že sú hore. Obyvateľov vyšších poschodí zasa prebúdzali hádzaním hrachu do okien.

18. Myši v Strednej Amerike dokážu zaspievať takmer sto tónov 

Ide o myši druhu scotinomys teguina známe ako Alstonova spievajúca myš, ktoré medzi sebou komunikujú melodickými tónmi. Vďaka svojej výnimočnej komunikácii sú preto využívané na štúdium komunikačných problémov u ľudí.

19. Omfalofóbia je strach z pupkov

Cez pupok, resp. pupočnú šnúru, prúdi plodu do maternice výživa. Nie každý sa ale na dierku na bruchu pozerá týmto spôsobom. Mnohí ľudia z pupku totiž majú doslova fóbiu, ktorá sa nazýva omfalofóbia. 

Tento zvláštny trik posilňuje
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: thinkstock.com)

20. Loptičky na Wimbledone skladujú pri ideálnej teplote

Tohtoročný Wimbledon už máme za sebou, ale určite ste nevedeli, že loptičky, ktoré sa používajú na tomto tenisovom turnaji, sú skladované pri izbovej teplote 20 stupňov Celzia. Práve teplota loptičiek totiž výrazne ovplyvňuje, ako potom skáču a odrážajú sa na kurte. Keď je loptička teplejšia, molekuly plynu v jej vnútri expandujú, v dôsledku čoho skáče vyššie. Keď je naopak chladnejšia, molekuly sa zmrštia a loptička skáče nižšie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu