Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hitlerovo tajomstvo: Historik mal dokázať, že klebety o Führerovi boli pravdivé!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - Britský historik Leonard Sax oživil teóriu o tom, že Hitler mal židovských predkov. Podľa jeho zistení nacisti zmenili záznamy o predkoch diktátora, aby tajomstvo nevyšlo na povrch. Prvýkrát s týmto tvrdením vyrukoval Hitlerov osobný právnik ešte v roku 1930.

Sax nedávno preskúmal staré hypotézy o Hitlerových predkoch a údajne našiel dôkazy o tom, že jeho starý otec bol Žid. Už v roku 1930 Hitlerov právnik zistil, že Adolfov dedko žil v dome, kde pracovala jeho stará mama a porodila mimomanželské dieťa. Frankove tvrdenia boli zverejnené sedem rokov po jeho smrti, po norimbergskom procese v roku 1946, kedy bol popravený za vojnové zločiny. Odvtedy sa niekoľko historikov pokúšalo objasniť klebety o Hitlerovom pôvode. 

Adolf Hitler
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Nemecký autor Nikolaus von Preradovich dokázal, že v roku 1836, teda v čase, kedy bola Hitlerova babka tehotná, v rakúskom Graze nijakí Židia neboli. Sax ale oponuje a tvrdí, že v rakúskych archívoch našiel dôkaz o pôsobení židovskej komunity v Rakúsku pred rokom 1850. Preradovichovo vyhlásenie podľa neho súvisí s jeho sympatiami voči nacizmu. "Premýšľal som o skutočnosti, že neonacistov uráža myšlienka, že samotný Führer mal židovských predkov. To ale uráža aj Židov, pretože Hitlera nenávidia," vysvetlil historik. 

Hitlerovo tajomstvo: Historik mal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Hitlerova stará mama, Maria Anna Schicklgruberová bola chudobnou roľníčkou, ktorá žila vo vidieckej oblasti v severozápadnom Rakúsku. O jej živote je známe len to, že ako 42-ročná porodila syna Aloisa aj napriek tomu, že nebola vydatá. Odmietla prezradiť, kto je otcom dieťaťa, preto bol do rodného listu chlapca zapísaný ako "nelegitímny". Maria Anna sa neskôr vydala za Johanna Georga Hiedlera, ktorý sa tým pádom stal oficiálnym otcom Aloisa a jeho meno bolo pridané na rodný list dieťaťa. Nie je známe, prečo si jeho mama zmenila meno zo Schicklgruberovej na Hitlerovú a nie Hiedlerovú. 

FOTO Hitler prežil atentát na svoju osobu: Život mu zachránila úplná náhoda

V roku 1931 Hitler nariadil jednotkám SS, aby preskúmali teórie o jeho pôvode. Nenašli žiadne dôkazy, hoci niektorí sa domnievali, že svoj pôvod ukrýva. Hitler neskôr nariadil genealógovi Rudolfovi Koppensteinerovi, aby vydal rodokmeň, v ktorom všetci jeho predkovia boli rakúski Nemci.  

Viac o téme: Adolf hitlerŽid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu