Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tunisku vládol 23 rokov: V Saudskej Arábii zomrel zvrhnutý diktátor Zín Ábidín bin Alí

Zín Ábidín bin Alí
Zín Ábidín bin Alí (Zdroj: SITA)

RIJAD - Zvrhnutý tuniský diktátor Zín Ábidín bin Alí zomrel vo štvrtok vo veku 83 rokov v exile v Saudskej Arábii, kde žil od svojho zosadenia v roku 2011. S odvolaním sa na exprezidentovho právnika o tom informovali agentúry AP a DPA.

Bin Alího zvrhnutie po takmer polstoročí diktatúry v Tunisku odštartovalo v roku 2011 takzvanú "arabskú jar". "Bývalý prezident zomrel dnes v Džidde (Saudská Arábia) v dôsledku zdravotných problémov," povedal pre agentúru DPA právnik Munír bin Salha. "Rodinu sme o jeho smrti informovali," dodal bez ďalších podrobností.

Podľa tuniskej televízie zomrel bin Alí v nemocnici vo veku 83 rokov. Bin Alího začiatkom mesiaca previezli do nemocnice pre nešpecifikované zdravotné komplikácie. Bin Alího telo prevezú do saudskoarabskej Mekky. Miesto pohrebu bezprostredne nestanovili.

Zvrhnutie bin Alího, ktorý vládol v krajine 23 rokov, po týždňoch protestov v Tunisku vyvolalo podobné ľudové hnutia proti autoritárskym režimom v ďalších arabských krajinách, známe ako arabská jar. Bin Alí s manželkou našiel exil v Saudskej Arábii. V Tunisku oboch súdili v neprítomnosti. Od svojho úteku vystupoval na verejnosti iba výnimočne.

Viac o téme: SmrťDiktátorTuniskoZín Ábidín bin Alí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu