Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mnohí vôbec netušia: Konzumáciou jediného jablka do tela prijímate aj TOTO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRAZ - Vedci z rakúskej univerzity v Grazi zamerali svoj posledný výskum na sledovanie mikroorganizmov v jablkách. Zisťovali, aký je pomer ich kvalitatívneho a kvantitatívneho zastúpenia v bio plodoch v porovnaní s plodmi z bežnej poľnohospodárskej výroby. Ich pozoruhodné zistenia boli zverejnené v časopise Frontiers in Microbiology.

Konzumáciou jedného jablka prijímame do tela podľa vedcov až sto miliónov baktérií, ktoré sú však pre zdravie dobré, pretože obohacujú naše telo o vzácnu mikroflóru a podporujú tak jeho imunitu.

Rakúski vedci porovnali hodnoty a štruktúru baktérií bio plodov s bežne pestovanými jablkami. Výsledok potvrdil, že v oboch kategóriách bol rozdiel v počte mikroorganizmov minimálny. Výrazný rozdiel však prinieslo pozorovanie kvalitatívnych parametrov. "Bakteriálna komunita ekologicky pestovaných jabĺk bola oveľa rozmanitejšia, vyváženejšia a vykazovala odlišné zloženie v porovnaní s jablkami z bežnej produkcie, hoci počet baktérií bol takmer rovnaký," uviedla hlavná autorka štúdie Birgit Wassermanová. To znamená, že konzumáciou tak bio jabĺk, ako aj bežne pestovaných plodov, prijímame rovnaký počet mikroorganizmov, ale ich zastúpenie je veľmi odlišné. 

Mnohí vôbec netušia: Konzumáciou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V štúdii boli použité jablká z univerzálnej štajerskej odrody Arlet, ktorá je krížencom Golden Delicious a Idared. Výslednú vzorku tvorili štyri jablká dopestované na rovnakom mieste v Rakúsku. Experti analyzovali ich stonky, šupky, jadierka, dužinu a kalich. Najviac mikroorganizmov hostili jadierka, zatiaľ čo v šupke a dužine ich bolo menej. Rozmanitosť baktérií bola najvyššia v šupke a dužine, pričom organické jablká mali zdravšie zastúpenie skupín jednotlivých baktérií. Napríklad patogénna baktéria escherichia-shigella bola vo veľkej miere zastúpená v plodoch z bežnej výroby, kým bio jablká ju vôbec neobsahovali. Laktobacilmi boli zasa naopak bohato zásobené ekologicky pestované plody, ale v bežne pestovaných jablkách mali nulové zastúpenie.

Mnohí vôbec netušia: Konzumáciou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Wassermanová poznamenala,  že s rastlinami je to ako s živočíchmi. Členovia rastlinnej aj živočíšnej ríše sú holobionty tvorené zhlukmi rôznych druhov. Surová zelenina a ovocie sú tak dôležitým zdrojom rôznorodej mikrobiálnej komunity dôležitej pre človeka.

Už predchádzajúce výskumy potvrdili, že polyfenoly prijímané z jabĺk zmierňujú alergické symptómy a podporujú rast prospešných laktobacilov a bifidobaktérií v ľudskom čreve. Tým znižujú množstvo patogénov prežívajúcich v potravinách a zmierňujú potravinové alergie. "V našom výskume sme však potvrdili rozdiely v kvalite medzi organickými jablkami a plodmi z bežnej produkcie. Keď už teraz vieme, čo sa v týchto plodoch nachádza, mali by sme sa viac zaoberať vplyvom baktérií na ľudský organizmus a podrobnejšie špecifikovať ich funkcie, čo by mohlo byť predmetom ďalších štúdií," uzavrela Wassermanová. 

Viac o téme: BaktérieJablko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu