Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žena (22) sa nechala preoperovať na muža, objavil sa nezvyčajný problém s penisom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COIMBRA - Transgenderovému mužovi sa v močovej trubici vytvorili soľné kamene. Dôvodom tejto nezvyčajnej komplikácie je to, že chirurgovia mu vytvorili penis z kože na predlaktí. Lekári boli nútení improvizovať, kamene sa im nakoniec podarilo odstrániť pomocou lasera.

Dvadsaťdvaročný Portugalčan, ktorého v roku 2014 preoperovali zo ženy na muža, trpel uretrálnou lithiázou, čo je forma soľných kameňov v močovej trubici penisu. Soľné kamene sú podobné tým obličkovým, lekári z Univerzitnej nemocnice v Combria však netušili, ako tento netradičný problém liečiť. 

Použitie kože z predlaktia na vytvorenie penisu je pri chirurgickej zmene pohlavie štandardom, no podľa odborníkov to veľmi často spôsobuje komplikácie. Soľné kamene sa lekárom nakoniec podarilo rozbiť holmiovým laserom, ktorý sa používa napríklad na zväčšenie prostaty.

"Naznačuje to, že laserové holmium je účinným nástrojom pri liečbe urologických komplikácií," píše sa v lekárskej správe. Magazín BMJ Case Reports, v ktorej bol prípad publikovaný, uvádza, že asi 80 percent pacientov, ktorí nadobudnú penis z kože z predlaktia, trpí podobnými komplikáciami.  

Viac o téme: PenisTransexuálTransgender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu