Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Aktivisti nakrútili v amazonskom dažďovom pralese nedotknutý domorodý kmeň

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Video/Guardian News)

BRAZÍLIA - Zábery muža z ohrozeného brazílskeho kmeňa poukazujú na bezohľadný postup ťažby dreva v amazonských pralesoch. Autormi videa, ktoré vzniklo ešte vlani v auguste, sú aktivisti z organizácie Survival International. K jeho zverejneniu ale došlo až v týchto dňoch. Dôvodom je neúnosná životná situácia pôvodných obyvateľov, ktorú najnovšie ohrozuje podnikateľská stratégia podporovaná prezidentom Jairaom Bolsonarom.

Zábery zachytávajúce člena kmeňa Awá-Guajá s mačetou v ruke obklopeného hustým dažďovým pralesom pochádzajú z Brazílie. Poukazujú na vážnu situáciu pôvodných obyvateľov tejto juhoamerickej krajiny. Kvôli bezohľadnému postupu miestnych drevorubačov a farmárov patrí totiž tento kmeň k najviac ohrozeným na našej planéte. Miesto na ich ústup a únik pred civilizáciou sa neustále zmenšuje a vďaka podnikateľským zámerom, ktoré podporuje aj súčasný brazílsky prezident Bolsonaro, bude stále menší. 

VIDEO Aktivisti nakrútili v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Video/Guardian News)

"Video vzniklo pred takmer rokom, ale zverejnili sme ho až teraz ako varovanie pred genocídou, ktorá hrozí týmto ľuďom. Drevorubači majú na svedomí životy veľkého počtu pôvodných obyvateľov a prezident Bolsonaro a jeho priatelia z ťažobného priemyslu nie sú o nič lepší," uviedol Stephen Corry z organizácie Survival International. 

Unikátne VIDEO Indiána, ktorý žije 20 rokov sám v Amazonskom pralese

Organizácia síce nemala povolenie na filmovanie, ale video náhodne nakrúteného muža aj tak zverejnila, aby poukázala na problematiku spojenú s neúnosnou ťažbou dreva. Bolsonaro sa od januárového nástupu do funkcie stal terčom kritiky za bezohľadnú likvidáciu amazonského dažďového pralesa a vytláčanie domorodého obyvateľstva s cieľom podporovať drevorubačov, baníkov a poľnohospodárov, ktorí ho volili. Prezidentova rétorika sa v oblasti životného prostredia zakladá na prísľube ukončenia tzv. "šiitskej ekologickej aktivity". Slovo "šiit" používa v tomto prípade ako synonymum radikalizmu a nie na označenie vetvy islamu. 

VIDEO Aktivisti nakrútili v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Bolsonaro vo svojich vyhláseniach spochybňuje aj najnovšie oficiálne údaje, ktoré preukázali, že v júni vzrástlo odlesňovanie v krajine o 88 percent v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom. "Prežívame skutočnú environmentálnu psychózu," vyhlásil minulý týždeň. Nezabudol pritom obviniť zahraničných novinárov z toho, že tvrdohlavo požadujú, aby 800 000 pôvodných obyvateľov Brazílie zostalo v "prehistorickom štáte bez prístupu k technológiám, vede a tisíckam zázrakov pokroku". 

Viac o téme: BrazíliaKmeňDomorodciOdlesňovanieAmazonský dažďový prales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu