Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Znepokojujúca štúdia o neheterosexuáloch, hrozia im vážne problémy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KLECANY - Neheterosexuálnym ľuďom hrozí podľa mnohých štúdií kvôli takzvanému menšinovému stresu častejšie duševné ochorenie. Odborníci tvrdia, že je potrebné sa viac venovať búraniu predsudkov o LGBTQ. Rôzne formy diskriminácie, kultúrne stereotypy a predsudky sú príčinou menšinového stresu a majú vplyv na rozvoj duševných problémov, uviedol vedec Michal Pitoňák z českého Národného ústavu duševného zdravia (NUDZ).

Ústav organizoval 16. júla prednášku svetového odborníka z americkej Yale University Johna Pachankisa, ktorá je súčasťou výskumného projektu zaoberajúceho sa stresom neheterosexuálnych ľudí v Česku. Ľuďom zo sexuálnych menšín hrozia v dôsledku pôsobenia menšinového stresu oproti heterosexuálom niekoľkonásobne častejšie depresie, úzkostné poruchy alebo samovražda. Častejšie môžu vznikať aj závislosti od alkoholu, tabaku či ďalších návykových látok. 

Znepokojujúca štúdia o neheterosexuáloch,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Najohrozenejšou skupinou sú mladiství gejovia, lesby, bisexuáli i trans ľudia. Podľa údajov z devätnástich štúdií má v priemere 28 percent neheterosexuálnych mladistvých samovražednú históriu (myšlienky na samovraždu alebo pokus o ňu). U heterosexuálov je to 12 percent. "Väčšina mladých ľudí totiž začína svoju sexualitu objavovať už okolo desiateho roku života. Neheterosexuáli ju ale oznámia svojmu okoliu v priemere až okolo sedemnásteho roku. To znamená sedem zbytočne stresujúcich rokov," poznamenal Pitoňák. 

Znepokojujúca štúdia o neheterosexuáloch,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa neho je kľúčová najmä sociálna opora - rodiny, priateľov, vrstovníkov. Ale zásadná je aj destigmitizácia a odstraňovanie štrukturálnych príčin v celej spoločnosti, teda odstraňovanie predsudkov, šikany, diskriminácie a podobne. Neheterosexuálov je vo svetovej populácii až desať percent. Sexuálna orientácia je vrodená a nemenná. 

Viac o téme: StresHomosexuálSexualitaHeterosexuál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu