Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Unikol tajný PLÁN Hitlera na inváziu: Detaily útoku, z ktorých naskakujú zimomriavky

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: profimedia.sk)

ASHFORD - Na verejnosti sa objavili zaujímavé dokumenty zobrazujúce plán invázie nacistického Nemecka do veľkej Británie. Pozoruhodné informácie poskytujú podrobný prehľad o postupnom obsadení prímorských miest dobývaných prostredníctvom operácie nazvanej Sea Lion. Historický dokument sa teraz bude dražiť.

Detailný plán invázie do Veľkej Británie, ktorý bol zostavený v roku 1940, odkrýva strategickú úlohu prímorských miest v ďalšom dobývaní krajiny zo strany nacistického Nemecka. Dokumentácia pod názvom "Militargeograogische Angaben uber England" (Vojenské geografické informácie o Anglicku) obsahuje prieskumné fotografie a mapy prímorských miest a doteraz patrila súkromnému zberateľovi. Ten ju dáva do aukcie v dražobnej spoločnosti C&T Auctions v Ashforde. Jej vyvolávacia cena je 350 libier (390 eur).

FOTO Unikol tajný PLÁN
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podrobne spísaný materiál svedčí o tom, že Nemci si dali na pláne mimoriadne záležať a vypracovali ho do posledného detailu. Vďaka nemu môžu teraz historici vytvárať teórie o tom, aký osud by postretol krajinu, keby vzdušné sily Royal Air Force neporazili Luftwaffe.

Hitler nariadil prípravy na začatie útoku podľa pripraveného dokumentu v júli 1940. "Keďže Anglicko napriek svojej beznádejnej vojenskej situácii stále nevykazuje žiadnu ochotu vyjednávať, rozhodol som sa všetko pripraviť a ak to bude potrebné, aj zahájiť útok," okomentoval svoj plán Vodca. 

FOTO Unikol tajný PLÁN
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

DRUHÁ BITKA O HASTINGS

Jedným z dobytých prímorských miest mal byť Hastings, kde vyhral bitku o trón v roku 1066 William Dobyvateľ. Pri listovaní dokumentmi je možné vidieť veľa čiernobielych fotografií aj ďalších prímorských letovísk a pozoruhodných pamiatok od Land's End v Cornwalle po Broadstairs v Kente. Fotografie konkrétne zachytávajú Falmouth Bay, Studland Bay, Margate, Dartmoor, Eastbourne Pier a White Cliffs of Dover.

FOTO Unikol tajný PLÁN
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zábery boli pravdepodobne prevzaté z pohľadníc, aby vojakom poskytovali predstavu o krajine, ktorá ich bude obklopovať po invázii. Na jednej z fotiek vidno útes v Saltdean neďaleko Brightonu, kde sa po lanách šplhajú nemeckí vojaci. Ďalšie farebné mapy zasa zobrazujú pôdne typy nachádzajúce sa v južnom Anglicku, aby bolo veleniu jasné, kde sa môžu pohybovať tanky.  

FOTO Unikol tajný PLÁN
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

DETAILY HRÔZY

Z detailne prepracovaného nemeckého plánu naskakujú zimomriavky a pre ostrovný štát bolo obrovským šťastím, že v septembri 1940 nočné nájazdy vzdušných síl RAF Bomber Command narušili nemecké prípravy a neúspech Luftwaffe prinútil Hitlera odložiť a nakoniec operáciu Sea Lion celkom zrušiť. 

O štyri roky neskôr vydali spojenci podobné informácie o pobreží Normandie a pripravili tak svoje sily na inváziu, ktorá vstúpila do dejín ako D-Day. "Toto je zaujímavá dokumentácia s podrobnosťami o strategických oblastiach pre nemeckých vojakov, ktorí mali zaútočiť na Britániu v roku 1940. Bol v nej zaznamenaný presný a hlavne neúprosný postup. Pri pohľade na množstvo informácií, ktoré mali Nemci o Veľkej Británii, doslova mrazí," uviedol Matthew Tredwen z aukčnej siene C&T Auctions. 

Viac o téme: HitlerInváziaútok na britániuSea lion
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu